IMG_4320opt


Knaprigt, segt och mushigt


Det här började egentligen med att jag blev sugen på att baka något med likör i eftersom det öppnar för möjligheten att ha stora mängder choklad och nötter (oftast i alla fall). Pallrade mig iväg till Systembolaget och kände mig lite stämplad som inte handlade öl likt resten av kön. Istället blev det en flaska Amaretto Disaronno.


Rotade fram ett gammalt recept på cookies, funderade på om man inte skulle kunna förädla det lite och skred sen till verket.


Innehåll:
40 gram havregryn
320 gram vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk bikarbonat
1/2 tsk salt
240 gram rumstempererat smör
160 gram farinsocker
260 gram strösocker
2 stora ägg eller 3 små
130 gram sötmandel
160 gram choklad (70%-ig kör jag med, men behöver inte vara nån exklusiv)


1.
Rosta mandlarna i en het stekpanna. Sätt samtidigt ugnen på 160 grader.


2.
Vispa upp äggen ordentligt, tillsätt farin- och strösocker. Rör om ordentligt så det blir fluffigt.


3.
Mixa havregrynet. Jag hällde ner det i en smal, hög vas och tog fram stavmixern.
Häll sen ner det i en skål och tillsätt vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt.


4.
Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten. Ta inte allt på en gång för då blir det bara bökigt. Jag delade upp det i 4 omgångar och använde bara en rejäl träspatel för att få ordning på degen.


5.
Hacka nötter och choklad grovt och vänd sen ner dem i degen.


6.
Med hjälp av två skedar duttar man sen ut lagom stora klumpar på ett bakplåtspapper och skickar sen in i ugnen. Tänk på att inte lägga dem för tätt så de flyter ihop. Se även till att inte göra dem för stora eftersom de blir mäktiga och till råga på allt ska serveras dubbla med smet mellan.


IMG_4305
Gräddas runt 12-14 minuter beroende på storlek. När de börjar bli lite ljusbruna runt kanterna är de klara och ska omedelbart tas ut. Låt svalna ett par minuter på plåten och lägg sen över dem på ett galler.


IMG_4307


7.
Amarettosmeten gör så här:
250 gram smör ställs fram och får bli rumstempererat. Sen finfördelar man det på valfritt sätt i en bunke.
Tillsätt 650 gram florsocker och vispa ihop det (jag kör med en gaffel eftersom elvispen precis packade ihop) till något som kan liknas vid en nästan-smet.
Häll i 1 1/2 matsked amaretto och rör. Nu är det en smet.


8.
Ta de helt svalnade kakorna, bred på ett lager smet på undersidan och slå ihop med en till kaka.


Jag sparade några i kylen till dagen-efter-fikat, men de flesta frös jag in. Tar nästan ingen tid alls på sig att tina upp och behåller sin fina konsistens.


Slutsats: Krispiga på utsidan och tar man ut dem i rätt ögonblick är de smarrigt sega i mitten. Smeten kunde ha fått innehålla lite, lite amaretto till, men då måste det kompenseras med mer florsocker så den inte blir för lös. Lite mer choklad hade förmodligen funkat, tippar på att runt 30 gram till ger den ultimata upplevelsen.
Annars är det här den givna sockerbomben på kakfatet. Komplettera med ett par vaniljbullar och några mandelkubbar samt ett glas syrlig vinbärssaft.