IMG_4415opt


Nu börjar jakten på den bästa S’Moren!


Grillad marshmallow är själva definitionen av något sött efter maten och eftersom det här ska bli en grillsommar är det lika bra att göra dem själv så det blir ordentligt gjort.


Marshmallows är även grundstenen i min kommande Quest For The S’More (en S’more är en grillad marshmallow mellan två kex, brödskivor eller kakbitar). Men mer om det sen.


Det här blir…ehrm…oerhört kladdigt om man inte håller sig i skålarna. Glukos är för den som inte varit i kontakt med det tidigare, flytande men ändå trådigt. Skumt är bara förnamnet. Ta det lugnt bara, håll dig på en yta som är lätt att torka av och använd ett par teskedar som du direkt kan stoppa ner i en bunke med vatten så eländet löser upp sig.


Innehåll:
500 gram strösocker (gärna finmalet)
200 gram vatten
1 msk flytande glukos
25 gram gelatinpulver
Skalet från 1 1/2 citron
200 gram citronjuice (6-7 citroner)
2 äggvitor
1 knivsudd vaniljpulver
Florsocker


1.
Blanda strösocker, vatten och glukos i en kastrull. Man måste inte ha finmalet strösocker men det underlättar eftersom det löser sig snabbare.
Koka upp (inte högsta värme!) under tiden som du rör om det lite då och då. När första bubblan poppar upp till ytan så dra ner värmen så det sjuder och låt det göra så under omrörning tills vätskan nått cirka 125 grader. Det tar runt 10 minuter.


2.
Ta ditt bästa rivjärn och hyvla av skalet från en av citronerna. Se till att bara få med det gula och inget av det vita. Små, små bitar vill vi ha.
Blanda skalet, juicen och gelatinpulvret i en liten skål och låt det sen stå ett par minuter så att gelatinet suger upp all vätska.


3.
Ha i hett vatten i en större skål och ställ sen ner den mindre skålen med gelatinblandningen i vattenbad. Rör om ibland tills allt gelatin lösts upp och du återigen har en gul vätska.


4.
Medan sockerblandningen puttrar och gelatinet står och löser upp sig så tar du de två äggvitorna, lägger dem i en stor skål och vispar dem hårda med en elvisp. Självklart är det här man uppskattar om man har en visptillsats till hushållsassistenten, men eftersom jag inte har det så är min åsikt att det är tuffare med en elvisp (en åsikt som självklart kan ändras när som helst).


5.
Häll det upplösta gelatinet samt sockerblandningen ner i skålen med äggen men gör det i en försiktig stråle samtidigt som du låter elvispen jobba som om det gällde dess liv. Man ser ganska kvickt att det blir en tjock massa av alltihopa.


6.
Ner med knivsudden vanilj och fortsätt vispa tills värmen sjunkit till något i stil med kroppstemperatur.


7.
Ta en lämplig form (jag körde med en glasform som annars används till gratänger) och olja den med rapsolja på insidan. I med florsocker och gör som du brukar göra med ströbrödet – skaka runt det tills alla sidor är täckta.


8.
Häll ner blandningen och ställ in i kylen ett par timmar tills den stelnat helt.


9.
Ta ut den och med en oljad, vass och gärna tunn kniv så lossar du den från kanterna, drar ut hela stycket och lägger det på en skärbräda som du innan täckt med ett rikligt lager florsocker.
IMG_4419
Skär upp i lämpligt stora bitar och rulla i florsocker.
Förvaras i kylen och bör stå sig minst en vecka.


Slutsats: Kokade sockerlösningen lite för lite. Fördelen med det är att juicen till viss del separerade sig och bildade ett eget lager. Nackdelen är just att juicen separerade sig.
Oerhört söta så klart och ska nu användas som del i någon form av muffinsbak, s’mores-jakt och ett antal ska grillas ikväll.