IMG_4565opt


Japp, de är precis så goda som hon lovade


Danielle som driver bloggen Heavenly Cupcake är sån oerhörd inspirationskälla. Mängder med smarta tips och recept to die for. Framför allt fastnade jag för hennes Browniecupcakes som jag igår bestämde mig för att ta mig an. Har gjort en liten justering och lagt till en halv tesked bakpulver för att inte få de för mäktiga samt ökat mängden vanilj en aning.


120 gram choklad
100 gram smör (inte margarin, smör)
1 1/4 dl socker
60 gram vetemjöl
1/2 tsk vaniljpulver eller dubbla mängden vaniljsocker
2 ägg
75g choklad, grovt hackad


1.
Sätt ugnen på 180 grader. Ta fram en muffinsplåt med 12 hål och sätt fina pappersformar i 9 av dem.


2.
Smält smöret i en liten kastrull på medelhög värme. När det är nästan helt smält så drar man av kastrullen från värmen så det inte blir brynt och har ner chokladen. Rör om litegrann så den smälter ner helt.


3.
Här är det som gör receptet så enkelt och snabbt:
Häll ner socker, mjöl, vanilj och bakpulver i en skål och blanda runt det. Knäck sen i äggen, ett i taget, och vispa hela tiden ordentligt med en elvisp.


4.
Häll ner choklad- & smörblandningen i smeten och vispa lite till tills allt blandats.


5.
Ställ undan några minuter så det får svalna till nästan rumstemperatur. Ha därefter ner den grovt hackade chokladen och rör runt med en slev ett varv så det precis blandas.


6.
Ner med smeten i formarna. Det räcker som sagt till 9 stycken. In med plåten i ugnen och grädda cirka 18 minuter. Det är svårt att kontrollera med en sticka eftersom chokladbitarna gör att det nästan alltid finns fickor med kladd (det är ju lite av poängen) men jag tog ut mina efter 20 minuter och då var de alldeles perfekta.


IMG_4562opt
7.
När de kommer ut så sjunker de ihop en del. Ingen panik. Vi ska få dem fina igen. Jag gjorde mer av samma glasyr som jag använde till mina Citroncupcakes och tycker det blev kalas med en lite frisk ton. Vill man låta chokladen dominera totalt så utesluter man bara citronen ur den.


Slutsats: Chokladsmaken var det inget fel på direkt. Jag har provbakat dem en gång tidigare och hade inte i något bakpulver då. Personligen tycker jag det är godare med men jag tror det är olika från person till person. Kanske skulle man haft i en knivsudd salt för att få fram smakerna ännu mer.
I övrigt himmelskt goda.
Undrar om man kan ha Nutella-glasyr på?


Edit: Det verkar som att de uppskattades om man får tro Therese, Suzanne och Tobias. Trevligt att höra!