Perfekt sätt att konservera det sommaren har att erbjuda
En Romtopf är från början en tysk efterrätt som av tradition serveras till jul. Numera använder man det som en metod att konservera säsongens bär och frukter för att sen avnjutas under vinterhalvåret.
Man tar helt enkelt det som för tillfället är moget, häller ner det i en glasburk varvat med ungefär hälften så mycket socker som bär och sen täcker man rubbet med en god rom.
Jag använder helst Rum Plantation från Barbados som är en god mellanklassrom. Inget dåligt samvete för att man förstör fina drycker med andra ord.
Somliga använder ljus rom. Jag använder mörk. Man kan göra lite som man känner för. Brukar bli bäst så.
Här har jag lagt i ett lager jordgubbar, delade och urkärnade körsbär samt en omgång färska aprikoser.
Om någon vecka blir det vinbär, krusbär, mer jordgubbar och förhoppningsvis smultron.
Mellan alla bär har jag haft i en massa ljust muscovadosocker som även det ger lite smak till det hela.
Brukar undvika saker som lätt blir alldeles för mosiga – hallon, björnbär, blåbär. Men kommer jag över hjortron på hösten är det svårt att inte stoppa ner ett par. De är ju så sjukt smaskiga.
Mellan fyllningarna ställer man in den i kylen eller ännu hellre i en sval källare om man har en sån. Sen låter man de stå där och gotta till sig under några månader för att tas fram under vinterns mörka kvällar då man slevar upp den över glass eller äter med vaniljsås.