• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Blåbärskaka med krispigt täcke

augusti 4, 2009 by Johan 7 Comments

blueb5


Snabbt att göra när det ska fin-fikas


Jag kan tycka att blåbärskakor antingen blir alldeles för blöta, eller att man överdriver potatismjölet i dem och så blir de torra som gammal trött formfranska. Varför inte göra en botten med bär och sockerkaksaktig kaka men sen täcka hela kakan med krisp?


När grannarna meddelade att de satt på ett antal flaskor nygjord vinbärssaft och det även ryktades något om färska bullar så var det läge för fin-fika ute i trädgården.


Innehåll:
60 gram smör
1 3/4 dl strösocker
1 ägg
1 1/4 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vanilj (ta dubbla om du använder vaniljsocker)
1/2 tsk salt
4 1/2 dl blåbär
2 msk potatismjöl (endast om du använder frysta blåbär)


Topping:
120 gram smör
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk kanel


1.
Sätt ugnen på 190 grader.
Kör smör och socker med en elvisp tills det blivit en halvfluffig smet.


2.
Häll i ägg, mjöl, vetemjöl, bakpulver, vanilj och salt i bunken och kör på låg hastighet med vispen tills det previs blandats.


3.
Om du använder frysta blåbär har du ner dem i en egen skål, har på potatismjölet och rör sen runt tills alla bär fått en fin, vit yta. Det här gör att de inte saftar sig för mycket och på så sätt förändrar kakan till en tvättsvamp.
Ha sen ner bären i smeten och vänd försiktigt runt med en slickepott.
Man vill ju ha degen sockerkaksfärgad med blå inslag men rör man för mycket blir allt meslila och det ser verkligen inte lika smaskigt ut.


4.
Ta fram en pajform med löstagbara kanter och ha ner smeten i den. Den är inte helt rinnande så man måste trycka ut den lite. Inget att oroa sig för.


blueb1
Vette sjutton om jag inte rörde den lite för mycket trots allt.


5.
Kör smör och socker med en elvisp tills det blandats. Ha sen i kanel och mjöl och kör vidare tills det blir smuligt. Häll över det på kakan.
Toppingen blir en lite knäckig skorpa och även om du tycker det ser ut att vara på tok för mycket så ha på allt.


blueb2
Dags att skjutsa in hela härligheten i ugnen.


6.
Det tar runt 35-40 minuter innan den är klar och under den tiden genomgår den några faser när man brukar bli orolig. Jag hade till exempel en mindre pöl av smör som hade trängt upp till ytan under några minuter. Kändes minst sagt olustigt.
Men låt den stå tills den fått fin färg och är torr på ytan.


blueb3


7.
Låt den svalna minst 15 minuter och lossa sen försiktigt på kanten. Den sjunker ihop lite. No worries.
blueb4


8.
Äts med fördel med lite vispad grädde smaksatt med vanilj eller en hemmagjord vaniljsås. Eller kanske en gnutta glass.


Nån liten herre lyckades så klart somna ifrån allt det goda…
blueb6

Filed Under: Okategoriserade Tagged With: Sött

Previous Post: « Återupplivning av surdegarna
Next Post: Sommarens mysigaste gårdsbutik »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme