IMG_5623opt


Vore gott med något surt, men ändå sött.


Så här var min tanke: Jag vill baka bröd som är klart samma dag, även fast jag börjar efter lunch. Det ska vara surt, men ändå sött.
Det här är vad jag kom fram till:


Innehåll:
650 gram vatten
5 g jäst
240 gram rågsurdeg
260 gram rågmjöl
80 gram rågsikt
380 gram vetemjöl special
1/4 dl rapsolja
60 gram mörk sirap
60 gram rågkross
150 gram russin


1.
Blanda vattnet som värmts till 40 grader med jäst och rågsurdeg i en hushållsassistent. Ha i rågmjöl, rågsikt och vetemjöl och kör på låg hastighet tills det precis blandats. Låt vila 20 minuter.


2.
Ha i rapsolja, sirap, rågkross och russin. Kör sen på hög hastighet i runt 3 minuter. Först hade jag tänkt att ha i russinen precis i slutet av processen, men genom att de får snurra runt slås de sönder lite och smaken sprider sig bättre.


3.
När man ser att den börjar utveckla trådar, bli lite seg och känns fastare så är den färdigprocessad. Stäng av hushållsassistenten, häll över smeten i en oljad bunke och täck med plastfolie. Eftersom tanken var att göra ett hyfsat snabbt kvällsbröd så var förutsättningen att det inte skulle behöva jäsa halva natten. Förhoppningsvis var den fördubblad i storlek inom tre timmar.


4.
Och baske mig om den inte var det! Stor och ordentligt fin. Hällde ut degen på ett ordentligt mjölat bakbord, delade den i tre bitar och försiktigt ner i ordentligt mjölade jäskorgar. Täckte med en handduk och lät dem stå en dryg timme. Satte samtidigt på ugnen på 250 grader.


5.
När de jäst till sig lite och ugnen är redigt varm vände jag upp dem och skickade in dem i ugnen efter ett par snabba snitt i ytan (tandad kniv rekommenderars varmt).
In med ett par isbitar på en plåt i botten och sen fick de stå på maxvärme runt tio minuter innan jag drog ner till 220 grader.
Öppna luckan då och då så fukten slipper ut och när de börjar få färg är det läge att stoppa i en termometer. När de når runt 97-98 grader är de klara och vill då ut från ugnen och upp på ett galler för att svalna.


Slutsats: Det blev kalasgott. Tyvärr fick det inte riktigt någon ordentlig höjd vilket jag tror beror på att stenen i ugnen inte var tillräckligt upphettad och att den inte fick jäsa ordentligt i formarna. Får helt enkelt prova att göra om den snarast.