• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Söt rågsurdegslimpa med russin

september 15, 2009 by Johan 5 Comments

IMG_5623opt


Vore gott med något surt, men ändå sött.


Så här var min tanke: Jag vill baka bröd som är klart samma dag, även fast jag börjar efter lunch. Det ska vara surt, men ändå sött.
Det här är vad jag kom fram till:


Innehåll:
650 gram vatten
5 g jäst
240 gram rågsurdeg
260 gram rågmjöl
80 gram rågsikt
380 gram vetemjöl special
1/4 dl rapsolja
60 gram mörk sirap
60 gram rågkross
150 gram russin


1.
Blanda vattnet som värmts till 40 grader med jäst och rågsurdeg i en hushållsassistent. Ha i rågmjöl, rågsikt och vetemjöl och kör på låg hastighet tills det precis blandats. Låt vila 20 minuter.


2.
Ha i rapsolja, sirap, rågkross och russin. Kör sen på hög hastighet i runt 3 minuter. Först hade jag tänkt att ha i russinen precis i slutet av processen, men genom att de får snurra runt slås de sönder lite och smaken sprider sig bättre.


3.
När man ser att den börjar utveckla trådar, bli lite seg och känns fastare så är den färdigprocessad. Stäng av hushållsassistenten, häll över smeten i en oljad bunke och täck med plastfolie. Eftersom tanken var att göra ett hyfsat snabbt kvällsbröd så var förutsättningen att det inte skulle behöva jäsa halva natten. Förhoppningsvis var den fördubblad i storlek inom tre timmar.


4.
Och baske mig om den inte var det! Stor och ordentligt fin. Hällde ut degen på ett ordentligt mjölat bakbord, delade den i tre bitar och försiktigt ner i ordentligt mjölade jäskorgar. Täckte med en handduk och lät dem stå en dryg timme. Satte samtidigt på ugnen på 250 grader.


5.
När de jäst till sig lite och ugnen är redigt varm vände jag upp dem och skickade in dem i ugnen efter ett par snabba snitt i ytan (tandad kniv rekommenderars varmt).
In med ett par isbitar på en plåt i botten och sen fick de stå på maxvärme runt tio minuter innan jag drog ner till 220 grader.
Öppna luckan då och då så fukten slipper ut och när de börjar få färg är det läge att stoppa i en termometer. När de når runt 97-98 grader är de klara och vill då ut från ugnen och upp på ett galler för att svalna.


Slutsats: Det blev kalasgott. Tyvärr fick det inte riktigt någon ordentlig höjd vilket jag tror beror på att stenen i ugnen inte var tillräckligt upphettad och att den inte fick jäsa ordentligt i formarna. Får helt enkelt prova att göra om den snarast.

Filed Under: Okategoriserade Tagged With: Surdeg

Previous Post: « Äppel- och muskotcupcakes med lönnsirapfrosting
Next Post: Lavendelcupcakes med blåbärsfrosting »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme