carrotcupcakes3


I tidsbristens land är cupcakes bakningens bullet-time


Jag har för tillfället alldeles för lite tid. Säger inte att jag är stressad, mår dåligt eller tycker det är synd om mig. Felet ligger i att det är alldeles för mycket saker som jag vill göra och då måste några saker ibland stryka på foten. Bakningen har verkligen fått lida på sistone men när jag igår fick en timme över blev det en laddning cupcakes.
Bullet-time är den där effekten som bland annat används i The Matrix när tiden bromsar in till slow-motion. Tycker liknelsen funkar eftersom cupcakes går så oerhört fort att svänga ihop när man väl fått in känslan.


De här gynnarna har jag gått och suktat efter länge. Se till att de blir ordentligt gräddade eftersom det är så mycket vätska i frukten att de behöver lite extra tid på sig för att inte bli kladdiga.
Vill man inte ha traditionell cream cheese frosting så tror jag att det funkar utmärkt med lönnsirapsfrosting istället.


Innehåll:
260 gram vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2 tsk kanel
1/4 tsk vanilj (ta dubbla om du använder vaniljsocker)
4 ägg (rumstempererade är att föredra)
200 gram strösocker
2 1/2 dl rapsolja
200 gram rivna morötter
100 gram rivna äpplen
100 gram russin

Frosting:
220 gram rumstempererat smör.
450 gram philadelphia
450 florsocker
2 tsk vaniljpulver (dubbla om du använder vaniljsocker)


1.
Sätt ugnen på 180 grader.
Rör samman mjöl, bikarbonat, salt, kanel och vanilj i en liten skål. Se till att allt blandas ordentligt.


2.
Ta en stor skål och knäck i äggen. Ha i socker och olja. Fram med elvispen och kör ordentligt tills det är rejält med bubblor i smeten.


3.
Riv morötter och äpplen. Försökte använda finaste järnet, men då blir det bara smetigt.


4.
Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten. Ta det lite försiktigt och ha även i morötter och äpplen. Jag har en stor slev som jag drar runt kanterna och vinklar den inåt så att allt sakta vänds runt.


IMG_5660
5.
Ställ formar i en muffinsplåt och fyll dem till nästan hälften. In i ugnen i cirka 20 minuter. Testa dem med en provsticka och när den kommer upp utan kladd är de klara. Ta ut, låt svalna i plåten ett par minuter och lyft sen över dem på ett galler.


6.
Det här blir mycket frosting. Men det kändes dumt att snåla. Ska vara ett ordentligt lager på morotskakor, morotscupcakes och morotstårtor. Så är det bara.
Har en hushållsassistent med visptillsats. Hade ner smör och philadelphiaost i den. Körde på medelhög hastighet ett par minuter tills det blivit en jämn smet utan klumpar. Sänk hastigheten lite och ner med florsocker – inte allt på en gång dock utan stötvis tills man får en trivsam konsistens. Avsluta med att blanda i vaniljen. Fyll en sprits som man eventuellt lägger in i kylen ett tag så frostingen inte blir för rinnig.
Toppade med rivet limeskal. Bra kontrast.


carrotcupcakes2


Slutsats: Viktigt att de verkligen blir klara i ugnen. Mycket fukt som vill ut. Russinen är Kung Markattas Sultanrussin som jag verkligen förälskat mig i. Nästa gång ska jag kanske ha i lite mer vanilj i smeten och byta ut sockret mot råsocker för att se hur stor skillnaden blir.