Eftersom film ibland är mat

Tyvärr inser jag alldeles för sent att vi sitter och tittar på något som det inte alls var läge att äta middag till. En smarrig ziti och Arkiv X blir lätt lite avtändande som combo. En hemgjord pizza och The Descent är ett misstag man bara gör en gång.

Sen finns det de som passar ihop som sulan och snöret. Filmerna man måste äta till för att inte förgås. Här är några av mina favoriter och maten man ska ha till.

Waitress (trailer här)
Kerry Russel från Felicity lever ett ganska miserabelt liv med en man som är allt annat än trevlig, en chef som inte gör annat än skriker och till råga på allt blir hon på smällen. Mitt i allt det här bakar hon de mest fantastiska pajer världen skådat och drömmer om ett eget café.
Lämplig mat:
Paj. Peach cobbler, pecannötspaj eller en rejäl äppelpaj med hemmagjord vaniljsås.

The Baker (trailer här)
Damian Lewis spelar yrkesmördare som piper iväg till en walesisk by för att undkomma purkna kollegor. Han flyttar in i det stängda bageriet och utger sig för att vara bagare, men när byborna ifrågasätter hans täckmantel tvingas han öppna och därmed också lära sig baka. Feelgood är bara förnamnet.
Lämplig mat: Bruschetta med stora bitar tomat, färsk basilika, San Daniele-skinka och lite olivolja som gratineras i ugnen.

Dinner Rush (trailer här)
Danny Aiello spelar skön räv som äger en restaurang där sonen är überkreativ kökschef.
Filmen utspelar sig en vanlig kväll där diviga matrecenscenter, pittoresk maffia och de vanliga krävande gästerna slår sig till bords.
Lämplig mat: Pasta i stora lass! Gärna spaghetti av bra kvalité med lite vittryffelolja, parmesan, grova bitar mozarella, parmaskinka och svenska färska körsbärstomater. Massor med rödvin till.

Chicken and duck talk (trailer här)
Den gamle Hui driver en restaurang specialiserad på rostad anka enligt sitt hemliga recept. Med passion lär han kunderna hur de verkligen ska njuta av sina beställningar. Allt är frid och fröjd tills ett snabb-anka-hak slår upp portarna tvärs över gatan. Fullt krig bryter ut. Klart en av de bästa asiatiska matfilmerna jag någonsin sett.
Lämplig mat: Rostad anka är knepigt att hitta spontant i Sverige, men lite goda wontons, kyckling Gongbao Jiding och glaserade revbensspjäll med sesamfrön slinker alltid ner.

Tampopo (trailer här)
När lastbilschauffören Goro möter Tampopo blir hans mål att hjälpa henne sätta upp den pefekta fast-noodle-restaurangen. Filmen som är från 1985 har benämnts som den första nudel western-filmen och är en enda lång hyllning till en sörplande japansk matkultur där snabbmaten inte har fördärvat en hel generation på samma sätt som den gjort här.
Lämplig mat: Självklart något med ramen-nudlar, till exempel Ramen tori udon eller en enkel Ramen med örter

Maffiabröder
– matlagningsscenen från fängelset
(kolla här)
Finns det något att säga? Paulie som skär vitlök med rakblad har förmodligen gjort avtryck på varenda wannabe-italiensk-hemmakock när det ska lagas mat till första daten eller svårimponerade vänner. Det är en fantastisk scen som man inte äter till – man äter efter att man sett den och man äter den närmaste kopia man själv klarar av att skapa hemma.

Sen finns det så klart några exempel till:
Gosford Park är ett kostymdrama men får mig sugen på toast och lemon curd.
Blade Runner skapar alltid ett begär att äta nudlar utomhus i små stånd, gärna när det regnar och är allmänt risigt. Postapokalyptiska middagar är det nya svarta.
Chocolat leder obönhörligen till frossa i god choklad, gärna med lite rom till.

Några fler tips?