En revolution bland barsnacks?

Niclas Johansson var less på tråkiga jordnötter, ohygieniska och intetsägande. Jag förstår honom. Man sitter där i bardisken och känner sig som brevbäraren från Cheers samtidigt som man skyfflar in några nävar av vad som lika gärna kunde varit crunchig frigolit. Det känns själlöst.

Istället för att bara gnälla likt oss andra skapar han då Bar-Deli. Tanken är att sälja godare snacks till restauranger, barer, hotell och direkt till slutkonsument. I vanliga fall skulle jag fnyst lite åt det här – dels eftersom jag sett liknande tankar gå käpprätt åt skogen (låga marginaler och alldeles för lite volym i omsättning) och dels eftersom folk av gammal vana vill ha jordnötter plain and simple.

Men, min första kontakt med Niclas var när han dök upp på förra TweetupSthlm och delade ut små provpåsar. Ingen pitch, inget snack, bara direkt på väsentligheterna – ”Här. Prova.” Svårt att säga nej till det och sensationen var ett faktum i samma ögonblick som jag mosade den första mellan mina kindtänder. Till saken hör att jag vid tiden hade en spökande tand som var i stort behov av en rejäl rotfyllning. Konstant smärta. Men skulle det få stå mellan mig och något ätbart? Något hårt och ätbart? No sir, inte en chans.

Det var en helt ljuvlig kombination av sojastekta hasselnötter, cayennekryddade cashewnötter, currybakade mandlar och sockersmälta pistagenötter. Totalt olikt allt annat jag provat. Starkt, sött, milt och bitskt.

Vi blev helt begeistrade och ville ha mer. Tror till och med hotellchefen på Hilton Peter Eriksson sågs vandra omkring med en påse i näven.

Så hur tänkte då Niclas ta det här vidare? Hur skulle han lägga den svenska snacksvärlden under sina fötter? Hur skulle han tvinga ner Estrella, chilinötsmaffian och wasabiärtsninjorna i gråtande brygga?

Jo, självklart genom att samla alla sina fans till en gemensam kraftansträngning på Funded By Me.
Med en bra presentation som andas ärlighet och entusiasm är han nu på jakt efter tillräckligt mycket kapital för att kunna lansera sig bredare. För sitt bidrag får man så klart – snacks. Ger man 5.000:- får man även middag från Rent-a-Chef samt lite andra godsaker. Hela skalan finns. Själv tryckte jag in 250:-.

Men det är bråttom! Om två dagar stänger insamlingen och även om han redan fått in nästan 10.000:- förstår jag att en större mängd kapital sparar enormt mycket tid för expansionen och därmed ökar framgångsmöjligheterna.

Min uppmaning till er blir därför – haka på! Det här är en underbar verksamhet att få chansen att stötta.