• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Gör dina egna soltorkade tomater

juli 4, 2011 by Johan Hedberg 14 Comments

Soltorkade tomater

Du kommer att tacka mig i vinter.

Att göra sina egna soltorkade tomater är nästan löjligt enkelt. Har man väl provat en gång är det näst intill omöjligt att gå tillbaka till de svindyra varianterna man hittar i butikshyllorna.
Jag har turen att ha Norrängens Trädgård i närheten av sommarstugan och från sen vår kan man köpa de mest underbara tomater av dem. Här handlar det inte om kvisttomater och körsbärstomater utan om en uppsjö sorter där alla passar till olika mat, likt ett gott vin.

Det spelar egentligen ingen roll vilken sorts tomat man torkar eftersom de alla bär spår av olika personligheter. Personligen har jag kärat ner mig i de små rackarna eftersom man kan lägga ner dem hela i pannan när man gör en god pastasås. Det är de små detaljerna som gör det…

Så här går man till väga:

Sätt ugnen på 80 grader.
Ta ett gäng tomater, skölj av ordentligt och halvera dem.
Placera dem i en ugnsfast form med snittytan uppåt och stoppa in i ugnen.
Stäng luckan, men skjut in ett bestick mellan luckan och ugnen så den inte stängs helt.
Låt stå tills de dragit ihop sig och blivit sega. Se upp bara så de inte blir fnösketorra.

Ta några små burkar och fyll med ordentligt med tomater som varvas med olivolja och till exempel svartpeppar, basilika, rosmarin, timjan, vitlök eller kanske lite chili.

Ställ svalt och låt dra några dagar innan du använder dem. Mina klarar sig flera månader. Det är inte som med ostron – om de har blivit dåliga så syns det tydligt. Se bara till att de är helt täcka av oljan.

Alternativt kan man torka dem tills de är fnösketorra och därefter förvara dem i en burk som de är, utan olja. När de sen ska användas låter man dem mjukna i olja ett tag eller lägger dem i en sås.

Snabbt recepttips:
Koka spaghetti och behåll lite av vattnet.
Fräs vitlök och en aning chili i olja.
Tillsätt lite fint strimlad lök, en gnutta vitt vin och några svarta oliver.
I med ett gäng tomater och en skvätt grädde.
Salt och peppar efter smak.
Låt koka ihop lite och ha sen i spaghettin samt en skvätt av vattnet.
Upp på tallrikar, hyvla över rikligt med parmesan och ät snarast.

Enjoy!

Filed Under: Sylta, safta, konservera, Tomater

Previous Post: « Veckans länkkärlek v 26
Next Post: Jag – en köksredskapsfetischist »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme