Soltorkade tomater

Du kommer att tacka mig i vinter.

Att göra sina egna soltorkade tomater är nästan löjligt enkelt. Har man väl provat en gång är det näst intill omöjligt att gå tillbaka till de svindyra varianterna man hittar i butikshyllorna.
Jag har turen att ha Norrängens Trädgård i närheten av sommarstugan och från sen vår kan man köpa de mest underbara tomater av dem. Här handlar det inte om kvisttomater och körsbärstomater utan om en uppsjö sorter där alla passar till olika mat, likt ett gott vin.

Det spelar egentligen ingen roll vilken sorts tomat man torkar eftersom de alla bär spår av olika personligheter. Personligen har jag kärat ner mig i de små rackarna eftersom man kan lägga ner dem hela i pannan när man gör en god pastasås. Det är de små detaljerna som gör det…

Så här går man till väga:

Sätt ugnen på 80 grader.
Ta ett gäng tomater, skölj av ordentligt och halvera dem.
Placera dem i en ugnsfast form med snittytan uppåt och stoppa in i ugnen.
Stäng luckan, men skjut in ett bestick mellan luckan och ugnen så den inte stängs helt.
Låt stå tills de dragit ihop sig och blivit sega. Se upp bara så de inte blir fnösketorra.

Ta några små burkar och fyll med ordentligt med tomater som varvas med olivolja och till exempel svartpeppar, basilika, rosmarin, timjan, vitlök eller kanske lite chili.

Ställ svalt och låt dra några dagar innan du använder dem. Mina klarar sig flera månader. Det är inte som med ostron – om de har blivit dåliga så syns det tydligt. Se bara till att de är helt täcka av oljan.

Alternativt kan man torka dem tills de är fnösketorra och därefter förvara dem i en burk som de är, utan olja. När de sen ska användas låter man dem mjukna i olja ett tag eller lägger dem i en sås.

Snabbt recepttips:
Koka spaghetti och behåll lite av vattnet.
Fräs vitlök och en aning chili i olja.
Tillsätt lite fint strimlad lök, en gnutta vitt vin och några svarta oliver.
I med ett gäng tomater och en skvätt grädde.
Salt och peppar efter smak.
Låt koka ihop lite och ha sen i spaghettin samt en skvätt av vattnet.
Upp på tallrikar, hyvla över rikligt med parmesan och ät snarast.

Enjoy!