• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Gulaschsoppa för mysiga eftermiddagar

juli 7, 2011 by Johan Hedberg 5 Comments

Gulasch

Gulaschsoppa är underbart en gråmulen sommardag när regnet hänger i luften

Satt och funderade en dag på vilka traditioner det är som jag har och som jag aldrig ifrågasätter. De som inte har någon historisk bakgrund utan snarare har blivit en fix idé. Då det bara skulle kännas fel att göra på något annat sätt. Förändring ska man som bekant passa sig för.

Jag måste alltid fälla in backspeglarna på bilen när jag parkerar. Även om det är på en skogsväg i Norrland.
Jag måste ha Elizabeth Arden Eight hour cream på kvällen det sista jag gör. Kan inte sova annars.
Jag måste ha med mig tysk Landjäger på älgjakten. Annars blir det knas.
Och när jag är i Sälen och åker skidor måste jag äta Gulaschsoppan på Lindvallen första gången jag äter där. Måste. Har alltid gjort. Ger mig sjutton på att min bror är på väg att fastna i det träsket också.

Problemet med just soppan är att jag även gärna äter den vid andra tillfällen. Kan inte åka till Sälen bara för att det är en regnig dag och man önskar sig något lite kryddigare. Fick med andra ord börja fundera på ett bra recept själv.

Idag var säkert tionde gången jag kokat den och nu börjar jag känna mig trygg med måtten. Låt den gärna vila i kylen till nästföljande dag eftersom den smakar ännu mer då.

Gulaschsoppa

Tid: Runt 30 min arbete, cirka 40 minuters kokande

  • 350 g biff
  • 2 st gula lökar
  • 2 st stora, röda paprikor
  • 1/2 röd chili
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk malen kummin (mortla hel!)
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 liter vatten
  • 4 msk oxfond
  • 3 st riktigt stora potatisar
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1/2 tsk paprikapulver
  1. Skär biffen i små tärningar. Finhacka lök, paprika, chili och vitlök.
  2.  Bryn köttet i lite rapsolja. Tillsätt därefter grönsakerna.
  3. Salta och peppra lite.
  4. Mortla kummin. Ha ner det tillsammans med tomatpurén i grytan.
  5. Häll ner 4 dl av vattnet samt 2 msk oxfond. Lägg på lok och låt koka sakta i 15 minuter.
  6. Skär potatisen i mindre tärningar.
  7. Ha i potatis, cayennepeppar, paprikapulver, återstående 6 dl vatten samt 2 msk oxfond. På med lock och låt koka i 20 min.
  8. Det viktiga är att potatisen har kvar lite tuggmotstånd när man tar av gulaschen från värmen. Tycker man den blir alldeles för lös kan man ta av locket de sista 10 minuterna för att reducera vätskan lite.
  9. Serveras med en klick gräddfil (eller smetana), lite klippt persilja och ett gott, nybakat bröd.

Filed Under: Från ugnen, Middagstips

Previous Post: « Sväng ihop en kall vaniljsås
Next Post: Mitt enkla sommarbröd »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme