Gulasch

Gulaschsoppa är underbart en gråmulen sommardag när regnet hänger i luften

Satt och funderade en dag på vilka traditioner det är som jag har och som jag aldrig ifrågasätter. De som inte har någon historisk bakgrund utan snarare har blivit en fix idé. Då det bara skulle kännas fel att göra på något annat sätt. Förändring ska man som bekant passa sig för.

Jag måste alltid fälla in backspeglarna på bilen när jag parkerar. Även om det är på en skogsväg i Norrland.
Jag måste ha Elizabeth Arden Eight hour cream på kvällen det sista jag gör. Kan inte sova annars.
Jag måste ha med mig tysk Landjäger på älgjakten. Annars blir det knas.
Och när jag är i Sälen och åker skidor måste jag äta Gulaschsoppan på Lindvallen första gången jag äter där. Måste. Har alltid gjort. Ger mig sjutton på att min bror är på väg att fastna i det träsket också.

Problemet med just soppan är att jag även gärna äter den vid andra tillfällen. Kan inte åka till Sälen bara för att det är en regnig dag och man önskar sig något lite kryddigare. Fick med andra ord börja fundera på ett bra recept själv.

Idag var säkert tionde gången jag kokat den och nu börjar jag känna mig trygg med måtten. Låt den gärna vila i kylen till nästföljande dag eftersom den smakar ännu mer då.

Gulaschsoppa

Tid: Runt 30 min arbete, cirka 40 minuters kokande

  1. Skär biffen i små tärningar. Finhacka lök, paprika, chili och vitlök.
  2.  Bryn köttet i lite rapsolja. Tillsätt därefter grönsakerna.
  3. Salta och peppra lite.
  4. Mortla kummin. Ha ner det tillsammans med tomatpurén i grytan.
  5. Häll ner 4 dl av vattnet samt 2 msk oxfond. Lägg på lok och låt koka sakta i 15 minuter.
  6. Skär potatisen i mindre tärningar.
  7. Ha i potatis, cayennepeppar, paprikapulver, återstående 6 dl vatten samt 2 msk oxfond. På med lock och låt koka i 20 min.
  8. Det viktiga är att potatisen har kvar lite tuggmotstånd när man tar av gulaschen från värmen. Tycker man den blir alldeles för lös kan man ta av locket de sista 10 minuterna för att reducera vätskan lite.
  9. Serveras med en klick gräddfil (eller smetana), lite klippt persilja och ett gott, nybakat bröd.