• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Kardemummabullar med mandelmassa

juli 9, 2011 by Johan Hedberg 5 Comments

Bullar med kardemumma

Varma sommardagar kräfva varma bullar

Jag måste erkänna en sak – jag har alltid varit dålig på att baka bullar. Brukar prova ett par gånger per år och det blir alltid katastrof. För stora, brödlika i konsistensen och inte alls så smaskiga som de jag brukar bjudas på.

Men skam den som ger sig. Det här är ett ganska basic recept utan några konstigheter men de blir förvånansvärt bra. Hemligheten ligger i att kavla ut den riktigt, riktigt tunnt. När man tror att den är för tunn är den lagom. Eftersom det är så mycket jäst i degen har den en oerhörd kraft.

Nymortlad kardemumma är allra bäst. Har man ingen mortel kan man lägg kärnorna i en kökshandduk, snurra ihop den så de ligger i en liten ficka och sen slå på den med en stekpanna.

Kardemummabullar med mandelmassa

Tid: Runt 60 min arbete, 30 min jäsning

  • 5 dl mjölk (3%)
  • 120 g smör
  • 50 g jäst för söta degar
  • 2 dl strösocker
  • 900 g vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 tsk mortlad kardemumma
  • 1 tsk vanilj
  • 1 ägg
Fyllning
  • 350 g smör
  • 200 g mandelmassa
  • 1/2 tsk vanilj
  1. Värm mjölken till runt 40-50 grader. Den ska kännas riktigt varm.
  2. Lägg smöret i en bunke och häll över mjölken. Rör tills allt smör har löst sig.
  3. Smula ner jästen i vätskan och rör om så alla klumpar försvinner.
  4. Ha i socker, vetemjöl, salt, kardemumma och vanilj. Blanda till en jämn deg.
  5. Antingen kan man nu köra den i hushållsassistenten eller så lägger man upp den på ett bord och knådar den för hand. Slutresultatet ska bli en spänstig deg som är lite glansig. Eventuellt kan man behöva tillsätta mer mjöl.
  6. Lägg degen i en bunke, täck med plast och låt jäsa 30 minuter.
  7. Fyllningen gör man genom att ta det rumsvarma smöret, riva mandelmassa över, ha i vaniljen och sen röra tills det blir en jämn och slät smet.
  8. Sätt ugnen på 250 grader.
  9. När degen jäst till dubbel storlek häller man ut den på bordet, delar i tre delar och kavlar ut varje bit tills den blir riktigt, riktigt tunn. Bred över fyllning i valfri mängd (jag tog så klart alldeles för mycket så min rekommendation blir att hålla den tunn). Vik ihop degen en gång och sen kommer den stora frågan hur man ska forma dem. Personligen skär jag degen i remsor som är en och en halv centimeter breda. Sen skär jag varje remsa i mitt nästan hela vägen upp så jag får två ben med en midja. Knyter sedan benen i ett par, tre knutar och lägger bullen på en plåt som täckts med bakplåtspapper. Totalt blir det cirka 30-40 bullar.
  10.  Låt bullarna jäsa 15 minuter och pensla dem sedan med ett ägg och strö över mer mortlad kardemumma efter smak.
  11. In i ugnen runt 8 minuter (beror på hur mycket färg man vill ha på dem).
  12. Låt svalna på galler.

Filed Under: Från ugnen Tagged With: Sött

Previous Post: « Mitt enkla sommarbröd
Next Post: Rabarberpaj med fetaost »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme