Bullar med kardemumma

Varma sommardagar kräfva varma bullar

Jag måste erkänna en sak – jag har alltid varit dålig på att baka bullar. Brukar prova ett par gånger per år och det blir alltid katastrof. För stora, brödlika i konsistensen och inte alls så smaskiga som de jag brukar bjudas på.

Men skam den som ger sig. Det här är ett ganska basic recept utan några konstigheter men de blir förvånansvärt bra. Hemligheten ligger i att kavla ut den riktigt, riktigt tunnt. När man tror att den är för tunn är den lagom. Eftersom det är så mycket jäst i degen har den en oerhörd kraft.

Nymortlad kardemumma är allra bäst. Har man ingen mortel kan man lägg kärnorna i en kökshandduk, snurra ihop den så de ligger i en liten ficka och sen slå på den med en stekpanna.

Kardemummabullar med mandelmassa

Tid: Runt 60 min arbete, 30 min jäsning

Fyllning
 1. Värm mjölken till runt 40-50 grader. Den ska kännas riktigt varm.
 2. Lägg smöret i en bunke och häll över mjölken. Rör tills allt smör har löst sig.
 3. Smula ner jästen i vätskan och rör om så alla klumpar försvinner.
 4. Ha i socker, vetemjöl, salt, kardemumma och vanilj. Blanda till en jämn deg.
 5. Antingen kan man nu köra den i hushållsassistenten eller så lägger man upp den på ett bord och knådar den för hand. Slutresultatet ska bli en spänstig deg som är lite glansig. Eventuellt kan man behöva tillsätta mer mjöl.
 6. Lägg degen i en bunke, täck med plast och låt jäsa 30 minuter.
 7. Fyllningen gör man genom att ta det rumsvarma smöret, riva mandelmassa över, ha i vaniljen och sen röra tills det blir en jämn och slät smet.
 8. Sätt ugnen på 250 grader.
 9. När degen jäst till dubbel storlek häller man ut den på bordet, delar i tre delar och kavlar ut varje bit tills den blir riktigt, riktigt tunn. Bred över fyllning i valfri mängd (jag tog så klart alldeles för mycket så min rekommendation blir att hålla den tunn). Vik ihop degen en gång och sen kommer den stora frågan hur man ska forma dem. Personligen skär jag degen i remsor som är en och en halv centimeter breda. Sen skär jag varje remsa i mitt nästan hela vägen upp så jag får två ben med en midja. Knyter sedan benen i ett par, tre knutar och lägger bullen på en plåt som täckts med bakplåtspapper. Totalt blir det cirka 30-40 bullar.
 10.  Låt bullarna jäsa 15 minuter och pensla dem sedan med ett ägg och strö över mer mortlad kardemumma efter smak.
 11. In i ugnen runt 8 minuter (beror på hur mycket färg man vill ha på dem).
 12. Låt svalna på galler.