Hjortoncupcakes

Bakade hjortroncupcakes i frustration över att de färska inte var mogna än.

Har tillbringat en vecka i Sälen. Vandrat på fjället, traskat över myrar och tittat på när hunden badat överallt där det finns mer vatten än en pöl. Överallt var marken täckt med röda, snart mogna hjortron som om en vecka kommer att locka med sin gyllengula färg.
Det är minst sagt frustrerande att inse att jag måste åka hem innan de är klara. Hade utan problem plockat kilovis av de små rackarna, men samtidigt vet jag att frysen ruvar på mängder från förra året.

I kylen stod en burk sylt och skrek efter att bli uppäten. Visst är det löjligt gott till våfflor, men man kan göra så mycket mer med dem. En parfait är aldrig fel, men varför inte baka cupcakes med hjortron i både frosting och kaka?

De blev ljuvliga med alldeles lagom mycket smak av bär. Kärnorna ger viss crunchighet till dem och citronen gör att de inte blir allt för söta.

Hjortroncupcakes

Tid: Runt 30 min arbete, cirka 25 minuters gräddning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna. Jag gör det alltid i micron nuförtiden. Smält tills det är en liten klump kvar och ta sen ut och rör tills allt har smält. Då blir det inte så förbannat varmt. Ställ åt sidan så det får svalna lite.
  3. Knäck äggen i en skål, tillsätt strösockret. Vispa ordentligt tills det blivit en fluffig smet.
  4. Ha i smöret och rör runt tills det blandats ordentligt. Inte med visp nu, använd en slickepott.
  5. Häll därefter ner alla övriga ingredienser och rör försiktigt tills det är blandat, klumpfritt och väldigt gott.
  6. Sista man gör är att ha i hjortronsylten och citronsaften. Rör och häll upp i formar
  7. Efter runt 20 min är de klara. Stick ner en tandpetare och kommer den upp utan kladd så är de klara.
  8. Rör smör (rumstempererat) och philadelphia till en jämn smet. Tillsätt florsockret en deciliter i taget och vispa så att det inte finns några klumpar kvar. Utan elvisp är det ett slitgöra. Slutligen vänder man ner hjortronsylt och citronskal som bara är det yttersta rivet i små, små bitar.
  9. Låt frostingen stelna till ett tag i kylen och blir den för lös har man i mer florsocker.
  10. Ska man äta dem dagen efter så har man på frostingen, ställer dem i en låda med lock och gömmer i kylen. Ta fram nån timme innan de ska ätas.