En lagom söt hallonsylt med massor av smak

När jag var liten kunde jag inte förstå tjusningen med hallon. De må vara goda, men oron för att det hade flyttat in en organism större än en cell fick mig att noggrant inspektera dem innan de förpassades till munnen. Det tog alldeles för mycket tid och därför föredrog jag alltid jordgubbar om jag fick välja.

Jag kan inte sätta fingret på exakt när jag gav hallonen en andra chans. När fick de åter komma in från kylan? Förmodligen när jag insåg exakt hur gott det var med hallonsylt till våfflor eller pannkakor. Problematiken med små djur försvinner när man får skumma eller sila bort dem.

Citronsaften har jag i för att den inte ska bly hysteriskt söt samtidigt som den ger mer eftersmak. Lite syrlig utan att göra avkall på hallonsmaken.

Koka lagom – sylt, koka lite längre – sylt för bakverk, koka länge – marmelad. Eller dubbla mängden och skeda ur en burk sylt och koka resten till marmelad.

 

Hallonsylt

Tid: Runt 10 min arbete, cirka 40 minuters kokning

  1. Placera hallon, socker, citronsaft och skalet i en mixer. Kör till en slät massa. Ställ in i kylen ett par timmar och låt vila.
  2. Häll ner i en tjockbottnad gryta och koka upp på mellanhög värme.
  3. Skumma konstant av den. Gör man det ordentligt blir den klar och fin samt att man med säkerhet får bort de där eventuella krypen som letat sig in i hallonen.
  4. Hur länge den ska koka är lite av en smaksak. Eftersom jag ska ha det här till bakverk vill jag ha den lite fastare och då är det cirka 106 grader som gäller. Lite lösare sylt klarar sig med lägre temperaturer. Mitt tips är att koka tills den börjar kännas grötig och ta då en tesked, lägg på ett redan kallt tefat, placera i kylen någon minut och känn sedan efter om konsistensen är bra.
  5. Häll direkt upp i väl rengjorda burkar som sedan vänds upp och ner så man får ett redigt vakuum i dem.