Till ostkaka, kalvdans eller våfflor måste man ha skuggmoreller

När jag var liten tillbringade jag några veckor varje sommar nere i Tiveden där vi hade en gård som härstammade från min farmors sida. Åkrarna var sålda sedan länge men kvar i den lilla byn fanns en stor villa där vi bodde i vindsvåningen medan en familj hyrde resten av huset.
I trädgården fanns det en uppsjö fruktträd, men inga så dignande som körsbärsträden. Varje höst var de överfyllda med klarröda bär som tyvärr var sura som rackarns men gav oss hinkvis med sylt. De som inte kokades med socker sparades till farmor som kokade Spottsoppa på dem. Det var helt enkelt en körsbärssoppa där bären hade kvar sina kärnor som spottades ut lite diskret.

Skuggmoreller sägs vara perfekta för vårt klimat och är kända just för att ge rikliga skördar. Tyvärr dog träden med åren och vi planterade inga nya. Idag är gården såld och jag har inte varit där på säker tio år, men längtan efter körsbären finns kvar.

För ett par somrar sen fick jag chansen att länsa bästa vännernas trädgård eftersom de inte ville ha bären, men tyvärr lyckades en höststorm skicka det stackars trädet i marken och där stod jag återigen utan en bra leverantör.

Det ville sig inte bättre än att jag åkte in från sommarstugan till torget i Sala och köpte en låda av grönsakshandlaren (som har ett helt suveränt utbud). Sen lånade jag mammas urkärnare som lätt klarar av ett halvkilo under fem minuter.

Så stod jag där igen. I köket med grytan puttrandes.

Sylt på skuggmoreller

Tid: Runt 10 min arbete, cirka 40 minuters kokande

  1. Placera skuggmorellerna i en tjockbottnad gryta.
  2. Tillsätt citronjuice och strösocker.
  3. Låt stå en timme så de saftar sig ordentligt.
  4. Koka upp på ganska svag värme så bären inte bränns utan kan släppa ännu mer saft.
  5. Öka sen temperaturen och skumma löpande av ordentligt så sylten blir klar och fin.
  6. När den fått en lite trög konsistens efter cirka 30-40 minuter häller man upp den på ordentligt rengjorda burkar och skruvar direkt på locket. Känner man sig osäker på att den fått rätt konsistens är det bara att göra ett kulprov med hjälp av ett litet fat som ställts in i kylen och som man lägger en tesked saft på. Blir den trög när den svalnat blir resten av sylten också det.
  7. Förvara gärna svalt.