• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Sylt på skuggmoreller (sura körsbär)

augusti 8, 2011 by Johan Hedberg 6 Comments

Till ostkaka, kalvdans eller våfflor måste man ha skuggmoreller

När jag var liten tillbringade jag några veckor varje sommar nere i Tiveden där vi hade en gård som härstammade från min farmors sida. Åkrarna var sålda sedan länge men kvar i den lilla byn fanns en stor villa där vi bodde i vindsvåningen medan en familj hyrde resten av huset.
I trädgården fanns det en uppsjö fruktträd, men inga så dignande som körsbärsträden. Varje höst var de överfyllda med klarröda bär som tyvärr var sura som rackarns men gav oss hinkvis med sylt. De som inte kokades med socker sparades till farmor som kokade Spottsoppa på dem. Det var helt enkelt en körsbärssoppa där bären hade kvar sina kärnor som spottades ut lite diskret.

Skuggmoreller sägs vara perfekta för vårt klimat och är kända just för att ge rikliga skördar. Tyvärr dog träden med åren och vi planterade inga nya. Idag är gården såld och jag har inte varit där på säker tio år, men längtan efter körsbären finns kvar.

För ett par somrar sen fick jag chansen att länsa bästa vännernas trädgård eftersom de inte ville ha bären, men tyvärr lyckades en höststorm skicka det stackars trädet i marken och där stod jag återigen utan en bra leverantör.

Det ville sig inte bättre än att jag åkte in från sommarstugan till torget i Sala och köpte en låda av grönsakshandlaren (som har ett helt suveränt utbud). Sen lånade jag mammas urkärnare som lätt klarar av ett halvkilo under fem minuter.

Så stod jag där igen. I köket med grytan puttrandes.

Sylt på skuggmoreller

Tid: Runt 10 min arbete, cirka 40 minuters kokande

  • 550 g skuggmoreller (urkärnade)
  • 400 g strösocker
  • Saften av 1/4 citron
  • Skalet av 1/4 citron (endast det allra yttersta)
  1. Placera skuggmorellerna i en tjockbottnad gryta.
  2. Tillsätt citronjuice och strösocker.
  3. Låt stå en timme så de saftar sig ordentligt.
  4. Koka upp på ganska svag värme så bären inte bränns utan kan släppa ännu mer saft.
  5. Öka sen temperaturen och skumma löpande av ordentligt så sylten blir klar och fin.
  6. När den fått en lite trög konsistens efter cirka 30-40 minuter häller man upp den på ordentligt rengjorda burkar och skruvar direkt på locket. Känner man sig osäker på att den fått rätt konsistens är det bara att göra ett kulprov med hjälp av ett litet fat som ställts in i kylen och som man lägger en tesked saft på. Blir den trög när den svalnat blir resten av sylten också det.
  7. Förvara gärna svalt.

Filed Under: Sylta, safta, konservera Tagged With: körsbär, skuggmoreller, sylt

Previous Post: « BBQ-sås – rökig, söt och kryddig
Next Post: Spottsoppa (körsbärssoppa) »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme