Chokladganache

Skammen man känner när man ätit upp en fjärdedel bara som den är…

Choklad, min ständige nemesis.
Om man vill ha det på en tårta, för att toppa eclairs eller kanske fylla något bakverk behöver man en ganache som dels är mjuk, dels glansig och slutligen även kan stelna tillräckligt för att gå att spritsa. Den här uppfyller precis de kraven. Jag har testat lite olika varianter med dels en större andel grädde, ännu mer choklad och slutligen mer eller mindre smör, men det här är den bästa kombinationen.

Köp nu ingen taskig blockchoklad, för då kanske du sparar en tjuga, men smaken blir oerhört lidande och då är alla ingredienser bortkastade.
Jag kör oftast med Lindts 70%-iga från ICA och den funkar alldeles utmärkt. Men hittar men en riktigt högklassig choklad vore det väl dumt att inte använda den?

Ganachen kan antingen svalna några minuter och sen bres på en tårta, cupcakes eller något annat som är lämpligt att täcka med ett lager. Väntar man till nästa dag är den mer spritsvänlig om man till exempel garnera en eclair. Förvara den gör man i rumstemperatur.

För att verkligen vara säker på att jag lyckats provsmakade jag den. Ofta. Till slut hade jag ätit upp en fjärdedel och den skam som kom krypande då var inte av denna värld.
Måste börja träna…

Chokladganache

Tid: Runt 15 min arbete

  1. Smält chokladen i ett vattenbad. Enklast genom att ta hett vatten och hälla i en stor bunke eller kastrull. Lägg chokladen i en mindre skål och ställ ner i vattnet utan att det under några som helst omständigheter riskerar att stänka ner i chokladen. Vissa kokar upp vatten och har redan då chokladskålen i kastrullen. Glöm det. Får man in vatten i chokladen blir den grynig och förstörd.
  2. Koka upp grädde, mjölk, socker och honung och slå det över den smälta chokladen. Rör med en slickepott eller träsked tills blandningen övergått till en slät smet.
  3. Dela upp smöret i några mindre bitar och lägg ner i chokladblandningen. Rör igen tills all choklad är smält och ganachen är helt slät.