• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Mördeg

augusti 22, 2011 by Johan Hedberg Leave a Comment

Mördeg är perfekt till alla former av söta pajer

Det är så himla tacksamt med pajer och man kan nästan inte misslyckas. En god mördeg tillhör min favorit tätt följt av ett enkelt krispigt täcke med havregryn.

Den här degen klarar sig utan problem ett par dagar i kylen men kan även frysas bara man låter den tina i god tid innan användning. Det bästa är att man kavlar ut den till en platta innan man fryser den för att underlätta upptiningen. Man kan även grädda skalen i förväg och om man använder små portionsformar är det toppen att grädda ett gäng och sen ställa in i kylen tills dagen efter.

När jag gjorde den här tog jag en liten form, täckte den med deg och förgräddade. Kokade under tiden ett hekto rabarber skurna i småbitar tilsammans med en tesked citronsaft och en hekto socker tills det som återstod vad en tjock marmelad. Lät det svalna en aning innan jag täckte botten halvvägs upp med fyllning. Tog därefter en dryg deciliter frysta blåbär, pudrade över en aning potatismjöl och skakade runt tills alla blåbär hade en fin, mjölig yta. Hällde ner dem i formen så de bildade ett lika tjock lager som rabarbern.
Täckte med ett lock deg som jag naggade med en gaffel och ställde sen in i ugnen.

Smakade ljuvligt med lite vaniljglass.

Mördeg

Tid: Runt 10 min arbete, en natts väntan.

  • 140 g florsocker
  • 250 g smör (och använd smör)
  • 1 tsk salt
  • 40 g äggula (3 st små ägg)
  • 330 g vetemjöl
  1. Sikta ner florsockret i en skål. Man vill inte ha några sockerklumpar så se till att verkligen sikta florsockret.
  2. Tillsätt saltet.
  3. Skär ner smöret. Jag föredrar tärningar men det är så klart en smaksak.
  4. Nyp ihop smör och florsocker till en jämn smet och tillsätt därefter äggulorna.
  5. Rör till en helt jämn smet. Inga klumpar nu så ta hellre i lite extra.
  6. Sikta ner vetemjölet. Här får man fuska om man inte vill sikta men räkna då med att få röra lite extra.
  7. Knåda degen tills den är helt jämn. Täck över och ställ in i kylen minst 30 minuter.
  8. Ta ut degen och lägg mellan två ark smör- eller bakplåtspapper. Kavla tills du har en deg som är cirka en centimeter tjock. Lägg tillbaka in i kylen en timme eller så.
  9. Ta ut och placera i din favoritform. Naggade runtomkring med en gaffel.
  10. Förgrädda botten i 175 grader cirka 10 minuter.
  11. Låt svalna ett par minuter, fyll med något gott och lägg på lock.
  12. Grädda sen runt 15-20 minuter eller tills locket fått fin färg.

Filed Under: Från ugnen Tagged With: efterrätt, mördeg, paj, Sött

Previous Post: « Heminlagd smörgåsgurka
Next Post: Ströbröd på surdegsbröd »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme