Äppelmos vågar man inte variera för mycket, men lite kan man allt göra

Det är lite deprimerande att se hur löven börjar bli gula på björkarna. Det spelar ingen roll att hösten är så himla fin, luften så klar och nätterna tacksamt svala – jag saknar alltid sommaren när den håller på att försvinna runt hörnet. Undrar om skälet till att naturen bjuder på så mycket gott under hösten är för att vi inte ska deppa ner oss totalt när kvällarna blir allt kortare och folk börjar prata om nattfrost.

Svenska äpplen är något helt fantastiskt. De utländska må vara goda, men att lukta på ett svenskt äpple är något helt unikt. Ta Discovery till exempel, det formligen exploderar i näsan när man drar in luften som svävar runt det. Jag blir helt lyrisk och ägnar med glädje helgerna åt att plocka alla äpplen jag kommer över och sen göra en massa godsaker som antingen äts upp direkt eller sparas till vintern.

Äppelmos konsumeras i parti och minut hemma. Till filen, gröten eller i bakverken. Det är så himla gott.

Lite extra roligt är att vi i sommar har hittat min farmors gamla mosvagga som tog det hela till nya höjder. Inte för att det är något fel på passertillsatsen till hushållsassistenten, men det blev lite mer hantverksmässigt med vaggan.

Äppelmos som det är är så klart en klassiker. Jag vill gärna ha en mindre mängd socker i så den inte blir alltför söt. Nackdelen är då att den kräver lite mer kyla för att klara sig och det bästa är att frysa in det som inte går den närmsta tiden. Prova även gärna att experimentera med lite smaksättningar. Mest förtjust är jag i att ha i lite äppelcidervinäger. Det ger mer stuns till den utan att den blir stickig.

Beroende på vilken äppelsort man väljer krävs olika mängder socker så det bästa är att helt enkelt testa sig fram.

 

Äppelmos

Tid: Runt 60 min arbete

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Placera ett smörgåspapper i botten av en djup plåt eller ugnsfast form.
  3. Skölj äpplena noggrant och klyfta dem. Medelstora bitar är att föredra.
  4. Lägg äppelbitarna på plåten så att de täcker, det gör inget om de ligger lite ovanpå varandra. Strö över några nypor strösocker.
  5. Placera ett smörgåspapper ovanpå och tryck ihop kanterna så att de sluter någorlunda tätt. Ställ in i ugnen.
  6. Efter cirka 20 minuter är de väldigt mosiga och trycker man på dem med en träslev mosas de direkt. Ta då ut plåten och häll ner i passertillsatsen på hushållsassistenten.
  7. Häll moset i en kastrull och koka upp på svag värme. Rör hela tiden med en träslev så det inte bränner fast i botten. Tillsätt samtidigt sockret.
  8. Antingen låter man den vara naturell eller så tillsätter man äppelcidervinäger (2 tsk per 1000 g fruktmos), kanel (1 krm per 1000 g fruktmos), citron (skalet från en halv citron per 1000 g fruktmos) eller vanilj (1 tsk äkta vaniljpulver per 1000 g fruktmos).
  9. Häll upp på väl rengjorda burkar och vänd upp och ner på så det bildas vakuum. Eftersom mängden socker är låg och äppelmoset inte innehåller något konserveringsmedel bör man förvara burkarna kallt och gärna frysa ner de som man inte ska använda inom kort.