• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Äppelmos – traditionellt och med variationer

augusti 27, 2011 by Johan Hedberg 2 Comments

Äppelmos vågar man inte variera för mycket, men lite kan man allt göra

Det är lite deprimerande att se hur löven börjar bli gula på björkarna. Det spelar ingen roll att hösten är så himla fin, luften så klar och nätterna tacksamt svala – jag saknar alltid sommaren när den håller på att försvinna runt hörnet. Undrar om skälet till att naturen bjuder på så mycket gott under hösten är för att vi inte ska deppa ner oss totalt när kvällarna blir allt kortare och folk börjar prata om nattfrost.

Svenska äpplen är något helt fantastiskt. De utländska må vara goda, men att lukta på ett svenskt äpple är något helt unikt. Ta Discovery till exempel, det formligen exploderar i näsan när man drar in luften som svävar runt det. Jag blir helt lyrisk och ägnar med glädje helgerna åt att plocka alla äpplen jag kommer över och sen göra en massa godsaker som antingen äts upp direkt eller sparas till vintern.

Äppelmos konsumeras i parti och minut hemma. Till filen, gröten eller i bakverken. Det är så himla gott.

Lite extra roligt är att vi i sommar har hittat min farmors gamla mosvagga som tog det hela till nya höjder. Inte för att det är något fel på passertillsatsen till hushållsassistenten, men det blev lite mer hantverksmässigt med vaggan.

Äppelmos som det är är så klart en klassiker. Jag vill gärna ha en mindre mängd socker i så den inte blir alltför söt. Nackdelen är då att den kräver lite mer kyla för att klara sig och det bästa är att frysa in det som inte går den närmsta tiden. Prova även gärna att experimentera med lite smaksättningar. Mest förtjust är jag i att ha i lite äppelcidervinäger. Det ger mer stuns till den utan att den blir stickig.

Beroende på vilken äppelsort man väljer krävs olika mängder socker så det bästa är att helt enkelt testa sig fram.

 

Äppelmos

Tid: Runt 60 min arbete

  • Äpplen i mängder.
  • Socker – 200 g per 1000 g fruktmos.
  • Eventuellt äppelcidervinäger, en aning kanel, citron eller vanilj
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Placera ett smörgåspapper i botten av en djup plåt eller ugnsfast form.
  3. Skölj äpplena noggrant och klyfta dem. Medelstora bitar är att föredra.
  4. Lägg äppelbitarna på plåten så att de täcker, det gör inget om de ligger lite ovanpå varandra. Strö över några nypor strösocker.
  5. Placera ett smörgåspapper ovanpå och tryck ihop kanterna så att de sluter någorlunda tätt. Ställ in i ugnen.
  6. Efter cirka 20 minuter är de väldigt mosiga och trycker man på dem med en träslev mosas de direkt. Ta då ut plåten och häll ner i passertillsatsen på hushållsassistenten.
  7. Häll moset i en kastrull och koka upp på svag värme. Rör hela tiden med en träslev så det inte bränner fast i botten. Tillsätt samtidigt sockret.
  8. Antingen låter man den vara naturell eller så tillsätter man äppelcidervinäger (2 tsk per 1000 g fruktmos), kanel (1 krm per 1000 g fruktmos), citron (skalet från en halv citron per 1000 g fruktmos) eller vanilj (1 tsk äkta vaniljpulver per 1000 g fruktmos).
  9. Häll upp på väl rengjorda burkar och vänd upp och ner på så det bildas vakuum. Eftersom mängden socker är låg och äppelmoset inte innehåller något konserveringsmedel bör man förvara burkarna kallt och gärna frysa ner de som man inte ska använda inom kort.

Filed Under: Sylta, safta, konservera Tagged With: äppelmos, äpplen, höst, sylta

Previous Post: « Surdegsbröd med valnötter
Next Post: Veckans länkkärlek vecka 35 »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme