Mörkt redan klockan åtta? Är det så vi ska ha det nu?

Allt det här snacket om att hösten är mysig, är det inte bara ett sätt att förtränga det faktum att det blir mörkt redan klockan åtta nuförtiden och att det är så ovarmt ute att man måste ha tröja på sig på morgonen?
Klart att det är mysigt med den där fuktiga doften som finns i skogarna, att det är fullt med svamp överallt och att man kan gå på Bondens Marknad där en uppsjö läckerheter är mogna. Men lik förbannat, detta mörker som smyger sig på mig allt tidigare för var dag.

Tur då att det dyker upp så mycket bra recept, nyheter och trevligheter, som för att kompensera.

Pernilla Elmquist delar min kärlek till vitkål. Nu är de små, krispiga huvudena som bäst och vad passar då bättre än att göra en god kålpudding?

Kryddburken vet hur man tar tillvara på svamparna och svängde ihop en Skogssvamptoast på vitlöksrostat surdegsbröd. Det ser fullkomligt magiskt ut.

Växelhäxan får mig att minnas en höstfavorit som min farmor brukade bjuda på – Tjockpannkaka. Ibland måste det inte vara fancy för att vara gott.

Hittade precis till En Salig Soppa där det bjöds på Ryggbiff på bädd av smörslungade kantareller. Men helt seriöst, jag dreglar just nu lika mycket som leonbergern när det skärs upp leverpastej.

Danielle har gjort Ros- och mandelbiscotti. Men åååh, jag blir så irriterad – varje gång hon postar något sätter jag upp det på min Måste göras-lista och den blir bara längre och längre för varje postning hon gör. Det här receptet då? Jorå, det är nu med på listan även det.

Det här med att uttala sig om saker, hur gör man egentligen det? När det kommer till kritan är jag en medelålders snubbe med lite för mycket skäggstubb, för mycket vilja och för dålig planering. Senaste gången jag gick en matutbildning var en vecka efter nionde klass då ICA anordnade en matlagningsskola för frivilliga på sommarlov. Det var, för att göra dagens understatement, några år sen. Så när jag rekommenderar något är det inte för att det uppfyller alla krav som den där franska skolan hade på något, eller för att det ska vara på ett visst sätt enligt min gamla läromästare från en italiensk bergsby, utan för att jag helt enkelt tycker det.

Efter den högst personliga versionen av En Dåres Försvarstal vill jag därför tipsa om den här termometern som är likadan som jag använder. Den kostar dryga hundralappen, visar snabbt temperaturen i spetsen och klarar lite tuffare tag som till exempel heta sockerihopkok. Ska du ha en bra termometer utan att gå bananas totalt är det här det bästa valet.

Funderade på om det var något som saknades nu när det då är höst *morr*. Vad var det mamma brukade göra som gjorde att man glömde bort att det är jul om 16 veckor? Jo, ostkaka så klart. Right, sätter upp det på listan också då.

Funderar förresten på att kommande vår köpa ett till äppelträd eftersom jag vill ha ett sånt här sött träd att få pyssla om och sen skörda supersaftiga äpplen från. Någon som kan rekommendera en extra bra sort?

Slutligen, mitt bland alla nyttighetsbloggare, hälsofreaks och andra med för lite livsglädje eller bara en rädsla för att inte vara tillräckligt politiskt korrekta är det så jävla skönt att se Katja a.k.a Kaffekokarkock avsluta ett ljuvligt recept med en bild där hon tjuvröker. För ärligt talat, varför inte?