• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Paj med kantarellstuvning

september 19, 2011 by Johan Hedberg 1 Comment

Så jag gjorde två stycken för att frysa in…

…men det slutade så klart med att jag åt upp båda.

Det är ett helt galet svampår och jag säger för säkert femte hösten på raken att jag måste gå en kurs. Där trampar man förbi en massa stolta skivlingar, präktiga riskor och en och annan magnifik kremla men ögonen och har ingen aning om vilka läckerheter man går miste om.
För mig gäller uteslutande de tre klassikerna kantarell, trattkantarell och Karl-Johan. Fram tills i helgen vill säga. Då hittade jag, på en mossfri del av en oerhört illasinnat grenad ung granskog en koloni svart trumpetsvamp. Lyckan var fullkomlig.

Vad kan man då göra med de små gynnarna? Torka lite är standard här hemma. Fylla skafferiet inför vintern med burkar på rad, laddade till bristningsgränsen med svamp redo att hoppa ner i en sås eller gryta. Eller så gör man något gott på dem direkt och fyller frysen med snabba middagar. Ett exempel på det är en paj med kantarellstuvning. I det här fallet blev den så god så jag åt upp båda pajerna (ok, de var små) innan de hann ens svalna nämnvärt.

Nästa gång gör jag fler.

Paj med kantarellstuvning

Tid: Runt 40 min arbete

  • 200 g vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk vinäger
  • 60 g vatten
  • 1 liter svamp
  • Smör till stekning
  • 2 1/2 msk vetemjöl
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 4 msk finklippt gräslök
  • 1 1/2 dl riven ost med mycket smak (jag använde en Gruyère)
  • Salt & peppar
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg mjöl och salt i en bunke. Blanda några varv med en sked.
  3. Skär smöret i mindre bitar och ha ner även det i bunken.
  4. Tryck ihop ingredienserna med en träsked, en vanlig sked eller fingarna. Blir smöret så varmt att det nästan smälter ställer man in bunken i kylen en stund.
  5. När degen snarare är som en flagig blandning blandar man vinäger och vatten och häller ner det i.
  6. Tryck ihop till en deg och låt gärna några mindre smörklumpar vara kvar. Det ger lite mer karaktär till pajen än om den är alldeles slät.
  7. Lägg degen i plastfolie och stoppa in i kylen.
  8. Fräs svampen i smöret på ganska hög värme. Låt vätskan koka bort så svampen får lite färg.
  9. Pudra över mjölet och rör med en träslev så att det hettas upp under några sekunder.
  10. Häll över grädde och mjölk, rör om och låt koka upp. Sänk samtidigt värmen till medelvärme.
  11. Låt koka samman till en stuvning av lämplig konsistens.
  12. Till sätt salt, peppar och 3/4 av gräslöken (spara resten till garnering).
  13. Ta ut degen ur kylen. Massera den lite mellan händerna så den mjuknar en aning. Kavla därefter ut den till en cirka 2 mm tjock platta.
  14. Jag använder små portionsformar i aluminium, men man tar precis så stor form som man önskar. Klä formen med degen och nagga hål i botten med en gaffel.
  15. Förgrädda pajskalet 10 minuter i ugnen.
  16. Ta ut pajskalet, häll i stuvningen, toppa med osten och ett par drag med pepparkvarnen.
  17. In i ugnen cirka 15 minuter eller tills osten fått ordentligt med färg.
  18. Ta ut, garnera med den sista gräslöken och servera omedelbart.
  19. Om man vill kan man låta pajen svalna helt i kylen, ta ur den ur formen och frysa in redo att bli en god middag på bara ett par minuter.
  20. Servera en sallad till i vilken det gärna får ingå ruccola eftersom den passar väldigt bra till just kantareller.

Filed Under: Från skogen, Från ugnen, Middagstips Tagged With: kantareller, paj, stuvning, svamp, svampstuvning

Previous Post: « Fransk äppelgömma
Next Post: Veckans länkkärlek v 37 »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme