Sommarsoppa borde kanske egentligen heta höstsoppa?
Det här är återigen en sån typisk farmor-brukade-alltid-göra-soppa. I just min farmors fall tror jag det berodde på att hon alltid odlade mängder med grönsaker och när hösten närmade sig och man kunde skörda hur mycket som helst var det här ett bra sätt att kombinera det som fanns till hands med ett alltid lika bra resultat.
För det är det som är det fina med Sommarsoppa – man kan hälla i lite av varje, låta det koka ihop en stund och sen servera med rikligt med nyklippt persilja.
Helst vill jag ha ett hårt bröd som är nästan bränt och en god ost till.
Vad brukar du ha i din soppa när du gör den? Vad ska jag testa nästa gång?
Sommarsoppa (ängamat)
Tid: 30 minuter
- Några morötter
- En liten bit purjolök
- Blomkål (jag använde grön blomkål – toppengott!)
- Lite svamp (inte kantareller dock, de har för mycket smak i sig)
- Ärtor
- Några blad mangold
- Bondbönor
- 6 dl mjölk
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- 4 msk vetemjöl
- Kanske en skvätt grädde
- Lite svart- och vitpeppar
- Salt
- 1/2 – 1 dl persilja beroende på smak
- Skiva morötterna i grova slantar. Bryt blomkålen i mindre buketter.
- Koka upp runt 6 dl vatten i en kastrull. Salta lite lätt.
- Lägg i morötter och blomkål och låt koka 5-6 minuter. Spara spadet!
- Ta en deciliter mjölk och häll i en burk med lock. Häll i mjölet, sätt på locket och skaka ordentligt. Vill inte ha en massa klumpar i soppan.
- Häll ner spadet i en gryta. Tillsätt mjölken och låt koka upp. Tillsätt därefter redning, peppar och buljongtärningarna.
- Lägg i samtliga grönsaker (mangolden skär man först i mindre bitar, svampen brukar jag klyfta om det är champinjoner) och låt dem bli varma.
- Tillsätt persiljan och rör om. Gillar när den får dra någon minut i soppan och verkligen ge smak.
- Smaka eventuellt av med lite mer salt och peppar.
- Häll upp i skålar, strö över lite mer persilja och servera.