• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Sommarsoppa (Ängamat)

oktober 13, 2011 by Johan Hedberg 1 Comment

Sommarsoppa borde kanske egentligen heta höstsoppa?

Det här är återigen en sån typisk farmor-brukade-alltid-göra-soppa. I just min farmors fall tror jag det berodde på att hon alltid odlade mängder med grönsaker och när hösten närmade sig och man kunde skörda hur mycket som helst var det här ett bra sätt att kombinera det som fanns till hands med ett alltid lika bra resultat.

För det är det som är det fina med Sommarsoppa – man kan hälla i lite av varje, låta det koka ihop en stund och sen servera med rikligt med nyklippt persilja.

Helst vill jag ha ett hårt bröd som är nästan bränt och en god ost till.

Vad brukar du ha i din soppa när du gör den? Vad ska jag testa nästa gång?

Sommarsoppa (ängamat)

Tid: 30 minuter

  • Några morötter
  • En liten bit purjolök
  • Blomkål (jag använde grön blomkål – toppengott!)
  • Lite svamp (inte kantareller dock, de har för mycket smak i sig)
  • Ärtor
  • Några blad mangold
  • Bondbönor
  • 6 dl mjölk
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 4 msk vetemjöl
  • Kanske en skvätt grädde
  • Lite svart- och vitpeppar
  • Salt
  • 1/2 – 1 dl persilja beroende på smak
  1. Skiva morötterna i grova slantar. Bryt blomkålen i mindre buketter.
  2. Koka upp runt 6 dl vatten i en kastrull. Salta lite lätt.
  3. Lägg i morötter och blomkål och låt koka 5-6 minuter. Spara spadet!
  4. Ta en deciliter mjölk och häll i en burk med lock. Häll i mjölet, sätt på locket och skaka ordentligt. Vill inte ha en massa klumpar i soppan.
  5. Häll ner spadet i en gryta. Tillsätt mjölken och låt koka upp. Tillsätt därefter redning, peppar och buljongtärningarna.
  6. Lägg i samtliga grönsaker (mangolden skär man först i mindre bitar, svampen brukar jag klyfta om det är champinjoner) och låt dem bli varma.
  7. Tillsätt persiljan och rör om. Gillar när den får dra någon minut  i soppan och verkligen ge smak.
  8. Smaka eventuellt av med lite mer salt och peppar.
  9. Häll upp i skålar, strö över lite mer persilja och servera.

Filed Under: Snabbt och gott, Soppor Tagged With: ängamat, blomkål, bondbönor, lchf, morötter, sommarsoppa, soppa

Previous Post: « Pepparrot – höstens skattletande kan börja
Next Post: Juice på äpplen och citroner »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme