Sommartider hej hej…

Jag är så oerhört omunter när jag inser att idag spelas sista bandyfinalen i Uppsala ever. Jag vet hur mycket surgubbe / bakåtsträvare jag låter, men det är faktiskt åt helvete att man flyttar finalen inomhus och bort från traditionsenlig arena som mycket väl klarar publiktrycket.

Kompenseras en aning av att det är sommartid och att jag igår kväll läste den bästa restaurangrecensionen på mycket länge. Inget hymlande där inte.

I somras roade jag mig med att fota taco-hyllorna i diverse matvarubutiker och skicka dem till en vän i Mexico. Hon kunde inte riktigt tro att det var på riktigt och framför allt tyckte hon det var oerhört mycket humor i hur vi har försvenskat ännu en matkultur (kinamat och kebab anyone?). En del saker kan jag fatta att man köper färdigt (cornichons) medan tanken på guacamole på burk får mig att spontankräkas. Herregud, det är löjligt enkelt att göra egen. Verkligen löjligt enkelt. Lustigt nog är det självklart samma sak med kryddblandningen och här är receptet som bevisar det.

Det här med att rundriva bröd framställs ofta som lite av en vetenskap och många missar det tyvärr helt – avskräckta eller bara ovetandes, vad vet jag? Det handlar om att spänna degen till en rund bulle så att den får en slät yta och jäser uppåt istället för åt sidorna. Professionella kör en degbit med varje hand i ett rasande tempo, men riktigt där är man ju inte. Jag brukar inte tipsa om filmer alltför ofta, men den här som är gjord av Kungsörnen är faktiskt riktigt bra på att förklara hur man gör.

Veckans matnyhet i Sverige lär ju för övrigt vara att Kicki Theander lämnar VD-stolen på Middagsfrid. Ska bli intressant att se hur bolaget utvecklas utan henne vid rodret. Nånstans tror jag de egentligen bara börjat skrapa på intäktsmöjligheterna – möjligheten till merförsäljning till den stora kundstocken känns minst sagt spännande.

Jag har bestämt mig för att rensa frysen innan sommaren är över oss. Nu ska all älg som ligger och skräpar lagas till, de sista haricot vertsen vitlöksfräsas och bär förädlas i någon form. Hittade en påse hallon som formligen skrek efter uppmärksamhet. Det får bli halloncurd av dem!

Slutligen, använder du Pinterest hittar du mina boards kring Macarons, Cupcakes och andra godsaker här.