Sparrissäsongen är här – time to go bananas.

Det är samma visa varje år. Från det att sista snön försvunnit står jag som i trance och tittar på rabarbern som skjuter i höjden med den där åh, vad jag älskar våren-blicken och glömmer samtidigt bort allt annat som helt plötsligt dyker upp från svenska odlare. Däribland sparrisen.

Förra året hann den nästan passera förbi innan jag vaknade upp ur koman och sen panik-köpte så mycket att under en veckas tid åt jag sparris till frukost, lunch och middag (pocherade ägg med lite hollandaise och sparris är grymt till morgonkaffet).

I år ska det bli annorlunda. Tack vare att TinaPickiPicki skrivit om att startskottet för sparrissäsongen nu gått Boltade jag inte bort mig (eller tvärtom, han tjuvstartade ju). På min fråga om var man kan köpa svensk sparris i Uppsala tipsade hon om Fredrikslund som har sin klar till helgen. Det blir definitivt ett besök!

Jag vet att jag kommer ägna de första stunderna åt att bara koka dem hastigt (här är ett bra inlägg om hur man kokar sparris), flaga över lite parmesan, en skvätt olivolja, lite havssalt och en liten, liten skvätt citron. Men sen får man göra mer avancerade saker som pocherat ägg och sparris, carbonara med sparris, smörfräst sparris med parmachips eller en risotto med rucola och sparris. Är det säsong så är det.

Tom Sjöstedt har ett av veckans bästa tips – ta vara på broccolistjälkarna! Hans förslag är att hyvla och marinera vilket alla kan och borde göra efter man annars kastar så mycket som faktiskt är riktigt gott. Min favorit är annars att tärna dem och koka med potatis som man sen mosar ihop till ett grönt, smarrigt broccolimos.  Eller så tar man fram råsaftcentrifugen, kör stjälkarna, lite ingefära, kanske en lime, lite apelsin och ett par äpplen. Hälsosamt så det nästan är löjligt.

Jag siktar på att flytta ut till sommarstugan så fort det går, men tills dess tänkte jag odla en del för husbehov på balkongen. Det behöver inte vara superpretentiöst för att bli bra – kolla bara på det här trevliga inlägget från HelenaTre Tjejer i Köket. Eftersom jag hade lite bråttom att få ett resultat att visa upp köpte jag även en tomatplanta på Plantagen med kart av körsbärstomater redan hängandes i klasar. Tog en vecka innan första skörden. Lagom jobbigt.

Hovkonditorn är sån guldgruva ibland när det kommer till nyskapande recept. Det här på Körsbärs- och Chokladkakor åkte direkt in i Göra i Sommar-lådan.