Nästan lika bra som att baka själv

Skälet till att vi just nu köper mer matlagningstidningar än nånsin är inte att vi lagar så mycket mat hemma (jämför med försäljningsutvecklingen av färdiglagad mat) utan därför att det ger oss mental tillfredsställelse. Vi tror att vi har lagat maten själv, att det där brödet på bilden ligger färdigt i ugnen. Ungefär på samma sätt som att bara inköpet av ett nytt gymkort leder till fyra förlorade kilon.

Internetgenerationen surfar recept på Pinterest på samma sätt som min mamma bläddrade i grannens receptkartotek och har vi en stund över på kvällen sjunker vi ner i soffan och söker inspiration bland den enorma flora med filmer som finns.

Här är några av mina absoluta favoriter på Vimeo just nu.

Mike [the bejkr] Zakowski är kanske urtypen för moderiktig bagare. Lagom mycket hipster, lagom mycket kuf och precis på rätt sida gränsen mellan engagerad och toki-tokig. Men den som kollar på filmen och inte lite hemligt önskar att de själva fick ha ett sånt bageri nån gång tror jag ljuger för sig själv.

Det här är egentligen en reklamfilm för boken Tartine Bread där huvudpersonen är Chad RobertsonThe Tartine Bakery. Jag vet inte hur jag ska sammanfatta filmen på annat sätt än att bageriet står med på min Ställen Att Besöka Innan Jag Blir Tokig – lista och den här teasern ser jag säkert en gång i månaden för att stilla min abstinens

Mysiga My Little Fabric har gjort en stop motion film som visar hur man gör en enkel rabarber- och jordgubbstartelette.

Matthew Tilden grundade SCRATCHbread i Brooklyn inte bara för att få baka bröd utan för starta en rörelse kring maten vi äter och hur vi äter idag. Fantastiskt hur han inhyst i en pizzeria på nätterna arbetar fram helt magiska degar.


Emilia tipsade om den här filmen som var smått förtrollande.