Den här veckan blir det bara en massa bröd

Jag har under veckan bakat samma bröd om och om igen för att få det precis som jag vill ha det. Den största frustrationen med det är att man inte hinner testa en massa andra trevliga recept som kommer i ens väg. Sån tur då att man kan samla upp dem i ett inlägg likt det här och sen lova sig själv att baka dem kommande vecka istället. (ja, det är exakt samma psykologiska effekt som när man köper ett träningskort och automagiskt går ner 4 kg samtidigt som man betalar för det)

Sebastien Boudet som nyligen släppte sin bok Den franske bagaren har tack och lov en blogg för oss som löpande behöver en fix av bra bakande. Den här veckan har han fortsatt sitt korståg mot Pågens och gjort en egen variant av Lingongrova. Det är helt sjukt vad det ser gott ut.

Bloggen Boulangeriet är en ny och trevlig bekantskap. Det här receptet på Dinkelbröd från bageriet i Rute på Gotland. Typiskt bröd som kan bli gott utan att vara för komplicerat.

Malin har gjort nattjästa baguetter med sesamfrön. Kom ihåg följande gott folk – gör egna baguetter om och om igen tills ni fått dem precis så bra att ni aldrig vill röra schaskiga bake-off eländen från ICA.

Mycket av det jag testar att göra baseras på gissningar, erfarenhet från tidigare misslyckanden och en övertro på min egen förmåga. Många gånger är charmen med bakande just att det inte bara finns ett gäng sanningar att förhålla sig till utan man kan experimentera ganska fritt och få fram bra resultat även om man inte håller sig till exakta mått. Men problemet är också att det finns ett stort utrymme för gissningar och den som skriker högst på internet är den som folk ofta tror har rätt (och här ligger även skälet till att LCHF fått sånt fotfäste och väldigt få ens tror på att vetenskapliga utlåtanden pekar på långsiktiga hälsorisker). Därför är det extra skönt när någon som faktiskt är utbildad och vet vad hon pratar om skriver ett inlägg med tips kring brödbakning. Det är inga gissningar. Det är fakta. Läs.

VassasteKniven har gjort en Skrädmjölslimpa med surdeg. Skrädmjöl får man genom att rosta havrekärnor och man kan infoga det i de flesta recept. Byt ut 10-15% av vetemjölet mot skrädmjöl så får du en helt annan smak.

Vad gör man med lite spenat och en bit parmesan som man hittar i kylen? Jo, ett fyllt bröd så klart! När vi ändå pratar fyllt bröd så får man inte missa det här receptet på en italiensk Tortono. Perfekt för picknicken.

Slutligen – använd inte Kronjästs Vetesurdeg på burk. Det är en burk kultur helt utan jäskraft som kräver att man tillsätter jäst. Den korta jästiden leder till att brödet inte utvecklar någon smak och blir ett helt vanligt jästbröd men med en ytterst liten gnutta jästsmak. Jag säger inte att det är att lura konsumenterna men… eller vänta… jo det säger jag visst det. Ren smörja är precis vad det är.