vispad grädde

Glöm alla ursäkter, köp en riktig sifon

Åh, jag vill verkligen inte vara den där anala snubben som skriker sig hes om att precis allt måste vara producerat runt knuten, inte får innehålla den minsta tillsats eftersom man nästan dör på fläcken om man får i sig dem och har man inte malt mjölet själv kan man lika gärna hoppa från ättestupan. Jag äter citrusfrukter som en galning även om de transporterats runt halva Jorden, E200 – sorbinsyra – finns naturligt i rönnbär för att nämna ett exempel på onödig hysteri och ibland är det gott med ett riktigt välpaketerat halvfabrikat.

Dock, det finns några saker som jag bara inte kan förstå hur man accepterar annat än äkta varan. Vispgrädde är en sådan.

Hur många gånger har man inte suttit på ett kafé och beställt in en varm choklad med vispgrädde och så fort den ställs ner på bordet sjunker grädden ihop till ett vattnigt lock? Av vispgrädden återstår intet. Eller ännu värre det beställs in en paj och med ett skrik på läpparna ser man hur någon ur personalen tar fram en flaska spraygrädde ur en kyl, trycker dit en klutt och sen travar ut med talriken medan det sakta transformeras från fluffig grädde till en deprimerande vit hög.

Det som stör mig är att ingen som själv får välja aldrig skulle välja spraygrädde istället för riktig vispgrädde. Men lik förbannat står det folk som iordningställer det som andra betalat för och vet att de kompromissar bara för att de tror att de sparar tid. Man får inte göra så, det är att lura sina kunder.

Hur kunde det bli så här? 

Vi tar det hela från början: När man vispar grädde skapas det luftbubblor i grädden. Dessa bubblor har hållbara väggar vilket gör att det bildas ett skum. Kyla och högre fetthalt gör att väggarna är stabilare och därmed får man snabbare ett skum.
Vispgrädde har 40% fetthalt (även om vissa sänkt den till 36% och de undviker jag i möjligaste mån) medan mellangrädde har en fetthalt på 27%. Båda dessa går att vispa men mellangrädden sjunker snabbt ihop medan vispgrädden behåller sin form.

Låg fetthalt ger sämre hållfasthet i grädden. Därav skälet till mellangräddens dåliga egenskaper och även skälet till att att jag väljer bort Arla Köket vispgrädde (36%) och istället väljer Arla Ko vispgrädde (40%).

Hur är det då med spraygrädden som man kan köpa i butik? En av de vanligaste flaskorna är Chantibic som innehåller grädde med 30% fetthalt, 2.5% socker, E339 (finns naturligt i kroppen), E407 (karragenan, stabiliseringsmedel) och E471 (även det ett emulgeringsmedel). Snabbt inser man då att grädden må gå att vispa, men den håller inte samman varför man tvingats tillsätta stabiliseringsmedel. Sockret är förmodligen till för att öka smaken och även bidra till stabiliteten. Problemet är bara att sötad grädde inte alltid är det man är ute efter. Trots de tillsatta medlen är det här en typisk spraygrädde just eftersom den snabbt tappar sin form.

Coop verkar ha en egen variant som innehåller grädde med 38% fetthalt vilket så klart är bättre, men även här är det tillsatser för att öka stabiliteten och för att göra saken värre är flaskan producerad i Italien.

Är vi överens så här långt? Spraygrädde smakar trist, är oftast gjord på importerad grädde och den håller aldrig formen vilket gör den till något vi vill undvika. Samtidigt vill vi spara tid och helst inte behöva ta fram visp och bunke bara för att nån vill ha en simpel Galliano Hot Shot på kvällskvisten (notera mitt tappra försök till lite humor i enlighet med att jag är en del av den ironiska generationen).

Hur löser man då problemet? Jo, man gör som man gjort i alla tider – man köper sig en gräddsifon. Enkelt beskrivet häller man grädden i en behållare och stoppar i en gaspatron. Flaskan ställer man sen in i kylen där den klarar sig 10-12 dagar. När man blir sugen på grädde är det bara att ta fram och spritsa. Precis lika enkelt som spraygrädde från affären men här pratar vi äkta grädde.

Det finns en proffsvariant som är riktigt bra och som klarar både kalla och varma produkter (tänk dig soppor och skum), dock kostar en iSi Gourmet Whip Sifon stadiga 1.295 kr. Sikta istället på en iSi Whip gräddsifon för 555 kr. Gaspatronerna verkar vara billigast att köpa på Verner & Verner.

Självklart är det en investering att behöva göra men lita på mig när jag säger att de håller resten av livet. Min mammas sifon har funnits med så länge jag kan minnas och bortser man från den gången jag kom ner och möttes av ett kök täckt av grädde har den fungerat helt problemfritt. Att den inte finns i alla hem kan jag nånstans acceptera, men att kaféer och restauranger inte har en sådan här som standardutrustning gör mig milt sagt förbannad.

Vad tror ni om att vi lovar varandra att nästa gång vi får sunkig spraygräde skickar vi tillbaka den och ber att få riktig, god och tjock vispad grädde istället?