Hemgjorda mumsmums recept

Hej små skumbollar, det här ska bli gott!

Nog för att det brukar skällas och gormas en hel del här när det kommer till färdiga bakverk med allsköns elände i sig, men jag har ändå några synder i min ryggsäck som jag inte direkt brukar skryta med.
Ni vet de där runda havrekakorna där halva är täckt med choklad fårn Delicato? Ge mig, ge mig, ge mig!
Små citronmuffins som legat i sin prassliga påse ett par månader? Ett glas saft och det kan slinka ner en halv påse utan större bekymmer.
Och så har vi då mums-mums. Denna institution på svenska 80-talsfikabord. När man fick en sån som barn var det ett lyckligt ögonblick. Slicka av skummet först och äta kexet sist? Hur hantera den så att man inte smetade av något av den goda smeten på läppan eller fick på näsan? Det var en vetenskap.

Av ren lättja fortsatte jag sen köpa dem när jag flyttade hemifrån tills dess att något hände och jag slutade lägga märke till dem i butiken. Nu är det säkert några år sen jag åt en sist.

Det var något som triggade mitt minne förra veckan och då kom de åter upp på radarn men den här gången var målet ett annat. Nu skulle jag baka dem själv och faktum är att det är precis så lätt som det ser ut.

Om man inte får hem en skock barn som äter upp alla på en gång lämpar de sig utmärkt att frysa. Ska man göra det rekommenderar jag att man väntar med chokladen och sätter dit den innan servering istället (ta upp ur frysen, ha på choklad och ställ in i kylen så den jämnar ut sig temperaturmässigt).

Mums-mums

Tid: Cirka 1 timme aktivt arbete
Mängd: 20-30 st beroende på storlek

 1. Med hjälp av en kakutskärare (helst rund då) tar man ut rundlar ur rånen.
 2. Häll vatten, glukos och strösocker i en kastrull. Koka upp och låt koka medan du gör nästa steg.
 3. Blanda gelatinpulver och vatten i ett glas. Vattnet ska vara riktigt kallt. Rör om och ställ åt sidan. Det kommer att bli en klump efter ett tag, men det gör absolut ingenting.
 4. Vispa äggvitorna till ett fast skum. När du tror det är fast nog vänder du skålen upp och ner och håller över huvudet. Om du då får äggvita i håret har du vispat för lite. Låt det bli en läxa. Klarar du dig utan kladd i skalpen är den klar.
 5. Kolla sockret som fortfarande kokar. Om det är mängder med mindre bubblor och den känns lite geléigare i konstistensen (men bara en aning) så stoppar du ner en termometer (har du ingen så köp en – det är fullkomligt ovärderligt att ha). Visar den på 106 grader är den klar.
 6. Dela vaniljstången och skrapa ur den. Ner med skrapet i det kokande sockret.
 7. Ta av plattan från värmen och ha i gelatinklumpen. Rör runt tills den löst upp sig helt. Panika inte, den kommer att lösa upp sig.
 8. Häll därefter i sockret i äggvitan. Vispa hela tiden och häll i en tunn stråle.
 9. Det är nu du är tacksam för en hushållsassistent / Kitchen Aid eller i alla fall en hyfsat greppvänlig elvisp eftersom massan ska vispas tills den är sval. Poängen är att man vispar tills den börjar bli så pass fast att toppar som man gör med den inte sjunker ihop. Tar runt 30 minuter.
 10. Flytta smeten till en sprits med en rund tyll (går så klart med andra också, jag vill inte verka petig).
 11. Spritsa ut lämplig mängd på varje bit kex och ställ därefter in dem i frysen. Där ska de helst stå en timme för att stelna helt.
 12. Smält 2/3 av chokladen över vattenbad. Låt inte vattnet under koka för vi vill inte att chokladen ska bli för varm. Hellre att det då tar lite tid.
 13. När chokladen smält har du i resterande 1/3 (som hackats till små bitar) och rör om. När all choklad smält ställer man den över vattenbadet igen och låter den bli lite varmare så den bli mer lättflytande.
 14. Doppa varje kaka i chokladen och ställ på ett galler så eventuellt överskott kan rinna av. Förflytta sen till kylen eller ät direkt.