Blomkål inlagd

Det här kommer bli en höjdare i vinter!

Jag älskar persisk mat men är dålig på att laga det själv. Ännu ett kök man en dag ska borra ner sig i och bemästra, men tills den dagen kommer nöjer jag mig med det ständigt växande utbudet av bra persiska restauranger runt om i Sverige.
Bland grillspett, grytor med spenat och granatäpple och röror i alla dess former finns det en ständig favorit – torshi. Helt enkelt inlagda grönsaker i en lagom stickig lag som alltid måste finnas med på bordet.

Det här är inte samma sak. Men det har samma attityd? (WTF? Attityd? Klar brist på textmässig inspiration här.)

Att lägga in blomkål kan vara något av det bästa jag lagt in denna Inläggningarnas Stora Vecka. De behåller sin krispighet, de suger åt sig lagom av lagen och allt får en fantastisk färg om man mixar sorterna lite.

Lyckades komma över ett gäng med gröna och lila huvuden (som egentligen är olika sorters blomkål) där den sistnämnda färgen sprider sig lite i lagen och gör att den vita blomkålen nästan blir lite rosa. Kan låta lika smakligt som spaghetti som fått en touch av röd karamellfärg, men faktum är att det passar riktigt bra.

Lagen är klassisk 1-2-3 lag som inte direkt är revolutionerande men alltid lika gott.

Äts till – allt utom gröt. Det här är faktiskt bland det trevligaste i inläggninsväg jag provat på riktigt länge.


Inlagd blomkål

Tid: Runt 30 min arbete

  1. Bryt isär blomkålen i mindre bitar och lägg i kokande vatten 1 minut.
  2. Koka upp lagen. Den behöver inte svalna.
  3. Lägg blomkålen i väl rengjorda burkar, slå över lagen och stoppa ner ett lagerblad i varje burk.
  4. Låt gärna stå en vecka för att verkligen utveckla smakerna.