• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Höst, med allt gott som nu finns, är helt fantastiskt

oktober 6, 2012 by Johan Hedberg Leave a Comment

Lyrisk kan vara dagens understatement

Visst, höst är att säga adjö till sommarvärmen, adjö till att gå ute utan jacka och en konstant fundering om det är helt omöjligt att få uppleva en enda dag utan att det regnar. Men höst är också tiden på året när det finns något så sanslöst mycket gott att köpa. Det är så här års som man fortfarande kan hitta de sista sommargodsakerna samtidigt som en massa annat precis börjar bli redo att skördas.

Länge har jag gått och svurit lite över att det inte funnits någon bra lokal grönsaksodlare som jag kunnat botanisera hos. Tomater verkade stört omöjligt att hitta i närområdet men tack och lov har jag regelbundet passerat Norrängens Trädgård som förser mig med de mest fantastiska tomater och gurkor.

Vändningen kom i torsdags. Det var då det visade sig att CityGross fått in ett parti Åkeröäpplen som är min absoluta favorit. Samtidigt hörde min blivande provider av vinterfrukt av sig och meddelade att hennes Ingrid Marie snart är klara och då ska det plockas ett antal lådor som sen får ligga på vinden och skämma bort oss med underbar frukt långt in på vintern.

Igår upptäckte jag av en slump Näsets Gröna som strax utanför Knivsta odlar det mesta av ätbara växter som går att uppbåda i vårt mellansvenska klimat. Ett samtal senare och senare på dagen mötte jag upp dem i Uppsala och fick en trälår med allsköns olika tomater, brysselkål, broccoli, vita gurkor, purjolökar, rödbetor, jordärtskockor och persilja.

Därefter tog jag en sväng till Karins Skafferi som är en ljuvlig liten delikatessaffär i Luthagen i Uppsala. Ut kom jag med fransk mousserande äppelmust, ost med bockhornsklöver, de godaste dammsugare jag någonsin ätit, yoghurt från Eskesta gårdsmejeri och en levain som kommer göra helgens frukostar till något hämtat från ett dekadent Versailles.

Lägg därtill nypon, lingon och egenuppgrävd pepparrot från förra helgen på landet tillsammans med påsar från Stora Hällsta som mal gårdens egen skörd till ett fantastiskt mjöl.

Då är det svårt att inte älska hösten.

 

Filed Under: Matställen, Övrigt

Previous Post: « Picki, Matgeek och Poden S01E03 – Det där avsnittet om yoghurt
Next Post: Veckans länkkärlek – v 40 »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme