Lyrisk kan vara dagens understatement

Visst, höst är att säga adjö till sommarvärmen, adjö till att gå ute utan jacka och en konstant fundering om det är helt omöjligt att få uppleva en enda dag utan att det regnar. Men höst är också tiden på året när det finns något så sanslöst mycket gott att köpa. Det är så här års som man fortfarande kan hitta de sista sommargodsakerna samtidigt som en massa annat precis börjar bli redo att skördas.

Länge har jag gått och svurit lite över att det inte funnits någon bra lokal grönsaksodlare som jag kunnat botanisera hos. Tomater verkade stört omöjligt att hitta i närområdet men tack och lov har jag regelbundet passerat Norrängens Trädgård som förser mig med de mest fantastiska tomater och gurkor.

Vändningen kom i torsdags. Det var då det visade sig att CityGross fått in ett parti Åkeröäpplen som är min absoluta favorit. Samtidigt hörde min blivande provider av vinterfrukt av sig och meddelade att hennes Ingrid Marie snart är klara och då ska det plockas ett antal lådor som sen får ligga på vinden och skämma bort oss med underbar frukt långt in på vintern.

Igår upptäckte jag av en slump Näsets Gröna som strax utanför Knivsta odlar det mesta av ätbara växter som går att uppbåda i vårt mellansvenska klimat. Ett samtal senare och senare på dagen mötte jag upp dem i Uppsala och fick en trälår med allsköns olika tomater, brysselkål, broccoli, vita gurkor, purjolökar, rödbetor, jordärtskockor och persilja.

Därefter tog jag en sväng till Karins Skafferi som är en ljuvlig liten delikatessaffär i Luthagen i Uppsala. Ut kom jag med fransk mousserande äppelmust, ost med bockhornsklöver, de godaste dammsugare jag någonsin ätit, yoghurt från Eskesta gårdsmejeri och en levain som kommer göra helgens frukostar till något hämtat från ett dekadent Versailles.

Lägg därtill nypon, lingon och egenuppgrävd pepparrot från förra helgen på landet tillsammans med påsar från Stora Hällsta som mal gårdens egen skörd till ett fantastiskt mjöl.

Då är det svårt att inte älska hösten.