Chai latte recept

Kanske det godaste man kan dricka en kylig höstdag

Redan när jag slog upp ögonen på onsdagmorgonen insåg jag att det som väntade var min personliga motsvarighet till Omaha Beach. Men det var inte blixtrandet av artillerield som syntes innanför mina ögonlock utan den minst lika skrämmande fienden Mansförkylningen.

På svaga ben lyckades jag stappla upp från sängen och snörvlandes plocka fram kitet som skulle få mig att överleva en dag till. Spanska huvudvärkstabletter (rosa), nässpray, Kleenex i ett flertal olika utföranden, ett par flaskor vatten och en extra fluffig kudde släpades till soffan och radades prydligt upp på bordet för maximal lättillgänglighet.

När den första chocken lagt sig kom nästa fråga – hur ska jag säkerställa ett jämnt näringsintag som samtidigt medverkar till arbetet att hålla näsa och hals så frilagda från allsköns elände som möjligt? Starka thailändska soppor i alla ära, men nu snackar vi en risig höstdag som skulle tillbringas i soffan med – om jag hade tur – några avsnitt Keeping Up Appearances.

Självklart var det dags att koka en laddning chaisyrup och göra sig en murrig chailatte. 

Man skulle kunna tro om man kollar på priset för pulvervarianten som säljs på caféer att det innehåller små stänk av guld eller pistiller från Edelweiss. Riktigt så är det inte. Istället är det i princip te, socker och några kryddor man nästan alltid har hemma.

Det behöver inte bara vara en räddning när man försöker överleva en förkylning utan ska allra helst drickas insvept i en stor filt medan brasar sprakan och man kollar lite på Wargames eller Breakfast Club en regnig hösteftermiddag.

Eller, om jag får vara den som är den – lite lagom bakis, regnigt utanför och Serge Gainsbourg och Brigitte Bardots Bonnie And Clyde lite lagom högt i bakgrunden.

 

Chailatte

Tid: Du klarar dig på 30 minuter

  1. Koka upp vattnet och ta av kastrullen från värmen.
  2. Skär ingefäran i tunna skivor.
  3. Lägg alla ingredienserna i vattnet, rör om några varv och lägg på ett lock.
  4. Låt stå 15-20 min.
  5. Sila ordentligt och häll upp på flaska.
  6. Blanda med varm mjölk. Jag kör med ungefär 3/4 mjölk och 1/4 chaisyrup.