• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Saffranstryfflar

december 2, 2012 by Johan Hedberg 4 Comments

Saffran tryfflar recept

Tryfflar och choklad, need I say more?

Ska jag vara helt ärlig kan jag tycka att tryfflar är lite den lates praliner. Som om man inte riktigt orkar klä dem i ett skyddande skal som bidrar med en konsistensskillnad. Det blir lite för mycket med bara en mjuk chokladbit och krispet runtomkring innebär att man kan äta fler innan det blir för mycket. En viktig faktor att väga in när det handlar om godis på julbordet.

Saffran passar som bekant till mycket och tillsammans med choklad uppstår det ljuv magi. Båda har en rundhet och istället för att de kontrasterar mot varandra bär de varandra. De smälter ihop och bildar något mycket större än vad de kan ge var och en för sig.

Jag och tempereringsgudarna är inte helt överens än, men det börjar bli bättre. Kolla på bilden ovan och notera de tydliga linjerna. Problemet var att jag inte riktigt hade tålamodet att låta tryfflarna ljumma till sig efter att jag tagit ut dem ur kylen. Därmed var de så pass kalla att de fuckade upp chokladen som jag doppade dem i. Notera att jag innan hade tempererat den på exakta temperaturer, försiktigt skyfflandes den fram och tillbaka på min stenskiva med digitaltermometern i högsta hugg. Allt jobb kanske inte förgäves, men det är något eksemframkallande över att göra allt från start med laboratoriemässig precision och sen faila på en rent självklar detalj.

Därav att de är lite randiga på bilden. Shame on me.

Vill man inte doppa dem i choklad är det så klart helt OK. Då pudrar man lite kakao över dem efter att de rullats och sen är det bästa att lägga dem i små pappersformar. Har man klassiska ischokladformar hemma är de väldigt trevliga att lägga tryfflarna i.

Förvaras svalt, gärna skafferi och endast i nödfall i kylen. Tas fram i god tid innan servering. Iskall choklad är ungefär lika god som kall brie.

Uppdatering: Missade så klart skriva i mängden saffran. Var aningen klantigt. Nu åtgärdat.


Saffranstryfflar

Tid: Räkna med 1 timmes jobb men några timmars väntan

  • 260 g god, mörk choklad (jag använder Felchlin Accra 62%)
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g glykos (kan bytas ut mot honung)
  • 40 g honung
  • 1 vaniljstång
  • 1 – 1.5 g saffran (gärna marinerad innan)
  • 60 g smör
  1. Hacka chokladen fint.
  2. Häll vispgrädde, glykos, honung, vaniljen och saffranet i en liten kastrull och hetta upp. Ta av precis när det börjar sjuda.
  3. Slå grädden över chokladen och ta fram stavmixern. Kör tills det blivit en helt slät och blänkande massa. Har man ingen mixer rör man i en liten cirkel i mitten av skålen till det blivit en slät massa.
  4. Ha i smöret och mixa/rör tills allt blandats ut. Täck med plastfolie som läggs ovanpå chokladen och ställ att stelna under cirka 3 timmar i rumstemperatur.
  5. Fyll en sprits med rund tyll med massan och spritsa lagom stora klumpar (man kan så klart även skopa upp med en tesked). Lägg på ett fat och ställ in i kylen.
  6. När klumparna blivit svala tar man ut dem, pudrar kakaopulver på händerna och rullar dem till så runda kulor som det går.
  7. Antingen doppar rullar man dem i kakao och ställer svalt eller så åker de direkt in i kylen för att stelna för att därefter tas fram och doppas i smält choklad.

Filed Under: Choklad, Jul Tagged With: choklad, julgodis, saffran, tryffel

Previous Post: « Den här veckan pratar vi saffran
Next Post: Därför väljer jag att bojkotta HittaRecept – och uppmanar dig att följa mitt exempel »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme