Johan Hedberg Matgeek

Sluta stjäla vår länk-juice

Sedan ett antal år tillbaka har HittaRecept.se varit en fantastisk källa till inspiration. Som den i mina ögon bästa sökmotorn för recept var det också självklart att anmäla Matgeek dit när jag började samla på mig ett antal inlägg.

Deras upplägg är lika enkelt som genialt – jag placerar en bit kod med länk tillbaka till dem på min blogg och deras spindel noterar då när de får en ny inkommande länk vilket betyder nytt recept och det läggs automatiskt till i databasen.

Jag märkte direkt att mängder av nya besökare hittade till mig via dem och länkarna från dem till mig innebar samtidigt en massa länkkärlek av rang – eller det trodde jag i alla fall.

Det här med länkkärlek kräver sin förklaring:
Google arbetar hela tiden med att visa det mest relevanta sökresultatet. Du ska som användare få de länkar som är bäst för just dig överst. En viktig faktor hur högt upp i sökresultaten man kommer är hur många inlänkar man har – ju fler som länkar till din blogg desto högre rankas den av Google för att förenkla det en aning.

Varje sida har något som kallas PageRank. Vi kan säga att det är Googles relevansbetyg på en sida och ju högre siffra desto mer är länkar från den sidan värd. Att exempelvis DN.se länkar till ett recept jag gjort skulle ge en jätteskjuts medan en länk från en helt obesökt blogg självklart är bra och roligt, men inte påverkar sökresultaten så mycket.

För mig som får mycket trafik via sökresultat är det viktigt hur Google hanterar mig men det är inget jag arbetar aktivt för att påverka. Däremot vill jag så klart inte att jag ska göra något som påverkar mina resultat negativt, vilket är lite av skälet till varför jag skriver det här.

För att listas på HittaRecept så går man med i något som heter Bloggtoppen. Det är en topplista där de flesta av Sveriges matbloggare finns med och det enda HittaRecept begär tillbaka är att man lägger in en kodsnutt på sin hemsida som visar att man är med på topplistan. Vad den gör rent praktiskt är att länka från min blogg till HittaRecept och så fort ett nytt recept läggs upp meddelar knappen det till dem och då kommer receptet med i deras samlingar. När någon sedan ser mitt recept hos dem och klickar på det kommer man till min blogg. Vi länkar alltså båda till varandra. Alla tjänar på det. Länkkärlek.

Det skulle man kunna tro. Men riktigt så fungerar det inte.

En länk ut till en annan sida är som att ge sin röst på den, eller för att använda ett branschuttryck, man delar med sig av sin länk-juice. För varje länk till en annan sida jag postar säger jag åt Google (och andra sökmotorer) ”Kolla på den här sidan, den är så bra att jag delar med mig lite av min länk-juice till den”. Google ökar den sidans värde och den kommer lite högre upp i resultaten.

Matbloggare är generellt duktiga på att länka till varandra. Vi känns ibland som en stor familj som genuint jobbar för att våra läsare ska förses med bästa tänkbara material. En besökare som följer en utgående länk och hittar en annan bra blogg försvinner inte, man knyter bara starkare band till dem.

Men det är här HittaRecept i mina ögon har betett sig riktigt illa. För vad som händer är att vi ger dem all länk-juice vi har tillgängligt eftersom varje recept, varje inlägg, varje post vi publicerar länkar till dem med full kraft. Tillbaka får vi absolut ingenting eftersom HittaRecept lagt till en NoFollow-tag på varje utgående länk. Det är en bit kod som ber sökmotorer som Google, Bing med flera att inte beakta sidan som länkas till och därmed är länken heller inte någon källa till länkkärlek.

Det är inget som HittaRecept förnekar. Efter att just det här uppmärksammats kring deras systersida i Danmark (läs mer här, det föranledde HittaRecept att maila alla svenska matbloggare och berätta om att de utsatts för en förtalskampanj) så har de blivit väldigt tydliga med att de använder No Follow. De försöker rättfärdiga det med att de inte vill påverka sökresultaten och att flera andra stora sidor arbetar på det här sättet.

Men förklaringen håller inte även om det är lätt att gå på den. För vad som sker är att HittaRecept tack vare alla inlänkar positionerar sig överst på alla sökresultat, de trycker ner matbloggarna som förser dem med innehåll och skor sig därmed på andra. 

För varje recept du publicerar får du lite sämre placering och HittaRecept lite bättre.

Det här är ett helt oacceptabelt beteende och jag vill inte vara med om det längre. Jag uppmanar alla som registrerat sig på HittaRecept att ta bort sina recept därifrån och sluta länka till dem tills de tagit bort NoFollow från sina utgående länkar ty vi håller på att knuffas ut ur boet av en gökunge vi själva matar.

Så här gör du:
– Ta bort deras widget och kodsnutten från din matblogg
– Skicka ett mail till info@hittarecept.se och och be dem ta bort dig samt radera alla länkar till din blogg.

Jag är oerhört tacksam för all er input i frågan och om ni har möjlighet att sprida det här vidare kommer det skapa en bättre sökvärld för oss alla. Det är inte ofta jag uppmanar till bojkott, men den här gången är det befogat.
Lästips:
– Google berättar om hur de ser på NoFollow här för den som vill förkovra sig i ämnet.
– Engelsk Wikipedia-artikel om NoFollow hittar du här.