pepparkakskryddor hemgjorda

Det finns liksom inga ursäkter att köpa färdigmix i påse

Jag ska villigt erkänna att är tiden knapp och jag inte hunnit förbereda mig så visst, då köper jag en påse med färdig kryddblandning. Men det börjar allt mer kännas som en rutten kompromiss.

Kryddor blir som allra bäst när de är nymalda. Många menar att svartpeppar tappar nästan hälften av sin doftbredd inom två minuter efter att kornen krossats och den som nån gång provat nymortlad kardemumma vet att det är milsvida skillnad mot pulver man köper i butiken.

Kanel är aningen bökig att hantera själv hemma eftersom det är torkad bark och man vill verkligen inte ha några bitar kvar. Antingen maler man hel kanel i en kaffekvarn som inte är en kvarn utan har en kniv (ni som har en vet vad jag menar) eller jobbar man ordentligt med morteln.

Kryddnejlika och kardemumma kräver ingen större ansträngning men ingefära köper man helst färdigmald.

Gör en ordentligt laddning på en gång och fyll några fina småburkar. Perfekt att lämna över när man blir bjuden på glögg och vill ha något lagom med sig.


Pepparkakskrydda

Tid: 5 minuter

  1. Är man ambitiös maler man kanelen själv, men notera att det är ett helkvällsarbete att göra det i en mortel.
  2. Kryddnejlika och kardemumma mortlar man – det går inte att jämföra hur mycket godare det blir då.
  3. Blanda samman och förvara i en tättslutande burk.