• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Hemgjord pepparkakskrydda

december 12, 2012 by Johan Hedberg 3 Comments

pepparkakskryddor hemgjorda

Det finns liksom inga ursäkter att köpa färdigmix i påse

Jag ska villigt erkänna att är tiden knapp och jag inte hunnit förbereda mig så visst, då köper jag en påse med färdig kryddblandning. Men det börjar allt mer kännas som en rutten kompromiss.

Kryddor blir som allra bäst när de är nymalda. Många menar att svartpeppar tappar nästan hälften av sin doftbredd inom två minuter efter att kornen krossats och den som nån gång provat nymortlad kardemumma vet att det är milsvida skillnad mot pulver man köper i butiken.

Kanel är aningen bökig att hantera själv hemma eftersom det är torkad bark och man vill verkligen inte ha några bitar kvar. Antingen maler man hel kanel i en kaffekvarn som inte är en kvarn utan har en kniv (ni som har en vet vad jag menar) eller jobbar man ordentligt med morteln.

Kryddnejlika och kardemumma kräver ingen större ansträngning men ingefära köper man helst färdigmald.

Gör en ordentligt laddning på en gång och fyll några fina småburkar. Perfekt att lämna över när man blir bjuden på glögg och vill ha något lagom med sig.


Pepparkakskrydda

Tid: 5 minuter

  • 4 delar mald kanel
  • 3 delar nymortlad kryddnejlika
  • 3 delar nymortlad kardemumma
  • 4 delar torkad och mald ingefära
  1. Är man ambitiös maler man kanelen själv, men notera att det är ett helkvällsarbete att göra det i en mortel.
  2. Kryddnejlika och kardemumma mortlar man – det går inte att jämföra hur mycket godare det blir då.
  3. Blanda samman och förvara i en tättslutande burk.

Filed Under: Jul Tagged With: jul, pepparkakskrydda

Previous Post: « Månadens matbild – december
Next Post: Ny bok berättar om matproducenterna i Uppland »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme