Äntligen en bra bok om matproducenter i Uppland

Sverige har blivit kokbokens förlovade land. Under 2012 släpps det totalt runt 330 kokböcker och spridningen är enorm. Efter att i våras ha sett en mängd eländiga LCHF-böcker fördärva topplistorna har ångesten över ohälsosam livsstil runnit av svenskarna som numera istället fokuserar på husmanskost, julmat och godsaker. Helt i linje med hur det brukar se ut.

Det som istället känns nytt och fräscht är böckerna om mathantverket. Lisa Förare Winbladhs Matmolekyler säljer även i år som smör, föreningen Eldrimner släppte nyligen Mathantverk: Så gör mathantverkaren och ett av mina absoluta favoritverk var Expedition Mathantverk som verkligen visade nördens strävan efter att lära sig olika sätt att hantera vårt svenska matarv.

I stugorna kokar det av en lust att besöka lokala producenter, ysta sin egen ost och bara äta kött som levt ett lyckligt liv på en stor äng. Hur det här kommer att visa sig under 2013 känns ganska självklart, men mycket handlar om vikten av att handla från lokala producenter, färre berättar om var man hittar dem.

För en lokalpatriot som undertecknad har det varit lite bökigt att hitta till de guldkorn som finns här i Uppland. Man hör om nån ibland och ger sig ut med bilen på upptäcktsfärd, men tiden finns liksom inte till för att prova sig igenom alla.

Sån oerhörd tur då att smått fantastiska fotografen Alex Giacomini och skribenten Anders Melldén fått sällskap av art directorn Peter Assarsson och kocken Martin Andersson som tidigare vunnit tävlingen Lokala Kocken 2010 och tillsammans har de skapat ett mästerverk – Lite dyrare, mycket bättre mat – nära i Uppland.

Tretton kapitel, ett för varje producent man besökt blandas med fantastiska berättelser från en värld full av smakupplevelser och recept som lockar till glädje i köket.

När det finns en sådan uppsjö av böcker idag är det härligt med något som verkligen sticker ut, något som fångar intresset och får mig att ligga kvar i soffan ett par timmar bara för att läsa ett kapitel till. Likt en riktigt bra roman kan man koppla av med den och låta sig fångas precis så länge som behövs för att bli lite småhungrig och ta med den ut i köket för den praktiska delen.

Köper den gör man via Luppo för 225 kr (tidsbegränsat erbjudande) eller på AdLibris för 246 kr. Säljs även hos bokhandlarna i Uppsala om man har vägarna förbi.

Det kan vara den största klyschan just nu, men ärligt talat är det här en klockren bok att ge bort i julklapp även till den som inte bor i Uppland.

Bara för att säkerställa att det inte blir några missförstånd – jag har inte en spänn för att skriva det här och jag betalade 350 kr för min bok när jag köpte den på Årets Kock-semifinalen. Min hyllning är baserad på att jag älskar boken av hela mitt hjärta och vill att den säljer så bra att de bestämmer sig för att göra liknande böcker om fler län och områden.