Nu ska vi se hur det här experimentet går

För runt sex år sen hängde jag rätt mycket på ett DVD-forum och där väcktes tanken att skicka runt en film till alla som var intresserade och under dess vandring runt Sverige diskutera vad de som såg filmen tyckte om den. Under nästan ett år for Citizen Kane land och rike runt och när den slutligen kom hem igen var det tillsammans med en liten bok där alla som haft den hemma hos sig skrivit ner några ord – lite som en gästbok.

Det slog mig under den ledighet som tog slut i samma stund som jag slog upp ögonen i morgse, att man borde kunna göra samma sak med en kokbok. Samla ihop en lista med namn, skicka runt boken till alla på listan och se vad som händer.

Sagt och gjort. Först bildade jag en grupp på Facebook bara för projektet som heter Matgeeks Bokcirkel (om det råkar vara så att resten av det här inlägget intresserar dig – gå med i gruppen!) och därefter gav jag mig ut på jakt efter premiärboken.

Av flera personliga favoritböcker är Sötebröd från Brunkebergs Bageri av Heléne Johansson en i det absoluta toppskiktet. Svenska bröd, bakverk och klassiska kakor. Allt gjorda med omsorg och respekt för ingredienserna utan att krångla till det i onödan.

Med andra ord en perfekt bok att få hålla i ett antal dagar, baka några saker ur och sen ha lika svårt att släppa ifrån sig som den hundvalp man lyckas sno åt sig ett par minuters gosande med samtidigt som ägaren lite besvärat säger något om att de måste gå vidare.

Så här kommer det hela att funka:
– Jag skickar ett mail till nästa person på listan och förvarnar om att ett paket är på väg åt ditt håll.
– Boken och anteckningsboken anländer. Du ringer chefen och tar ledigt.
– Du har fyra dagar på dig att baka för allt vad tygen håller. Jag mailar dig nästa persons adress.
– Under tiden som du har boken får du gärna skriva ner ditt favoritrecept (vad som helst – bara det går att äta!) i anteckningsboken eller bara tankar kring bokens recept som du testat. Dela gärna även med dig i Facebook-gruppen så vi kan dra lärdom av dina erfarenheter.
– Senast dag 4 (dag 1 är den dag boken anländer) packar du in bok + anteckningsbok och skickar dem till nästa person.

Ska det här funka krävs en aning disciplin.
– Man skickar den vidare på utsatt tid.
– Man slår in den ordentligt.
– Man sätter på korrekt mängd porto.
– Och självklart antecknar man i marginalen av boken och sätter dit små lappar med tips eller förslag där man tycker det behövs. Det är så man skapar personliga avtryck och det är precis det vi ska göra! 

Alright, nog med snack, hur gör man för att vara med?
Jo, man skickar ett mail till johan@matgeek.se och meddelar att man önskar delta. De uppgifter som behövs är även en postadress. Jag återkommer med bekräftelse och listan med alla deltagarna och vilken plats de återfinns på i turordningen går att hitta i Facebook-gruppen. Blir det hysteriskt många deltagare köper jag in en bok till och så får vi ha två böcker som åker runt i Sverige.

Har även en tanke att sätta upp en stor Sverige-karta på en väg i köket och sätta en nål på varje plats som boken besökt.

Har ni några tankar, tips, frågor eller funderingar är det bara att höra av er. Jag lovar att uppdatera ofta kring bokens äventyr.

(Det kan vara på sin plats antar jag att även meddela att jag inte har någon som hest sponsring på det här, att boken är köpt för egna surt förvärvade pengar och att jag har en länk till den på Bokus eftersom jag tycker de har en bra beskrivning av boken)