vitlöksskott

Bara för att det är permafrost ute betyder det inte att jag inte ska kunna äta nyskördade godsaker!

Kylan slår åter sina skarpa klor i det härdade svenska folket och medan vi huttrandes pulsar fram genom snödrivor tjockare än mjukglass drömmer vi oss till de tider på året när vi kan klippa färska godsaker i våra trädgårdsland, när tomaterna på balkongen lyser starkare än julkulorna och allt smakar nyskördat.

Men, varför måste januari, denna av hävd så oerhört snåla månad när vi spenderat de sista sekinerna på julklappar ingen längre minns, vara som ett mörker när det kommer till goda saker som växer i jord? Det är ju nu man kan passa på att grodda en massa lyx i köksfönstret!

Vill man lyxa till det bygger man ett mini-växthus med små genomskinliga lock eller spänner upp ett värmande täcke av plastfolie över. Picka några småhål så det blir lite rotation på luften och sen är det bara att vänta.

Här är några saker man kan göra bara man har några små krukor/burkar, en gnutta jord och ett fönster:

– Vitlöksskott: Låter man en vitlök ligga framme så dyker det efter ett tag upp små skott. Sätt klyftorna i jord och fukta lite då och då. Se hur de skjuter i höjden

– Smörgåskrasse: Strö ut på ett fuktat hushållspapper och ställ i fönstret. Fukta  ett par gånger om dagen med en duschflaska.

– Behåll topparna på morötter som du skalat, ställ på ett fat med lite vatten och vänta några dagar. Se till att de hela tiden har lite fukt. Skotten som kommer upp är ljuvliga att skära ned i salladen (precis som morotsblast är under sommaren).

– Alfa-alfa-groddar: Häll en halv deciliter frön (säljs garanterat på din ICA) i en glasburk med vatten. Låt stå ett dygn. Sila av och häll i stor glasburk som täcks med en silduk. Skölj av dem en till två gånger per dag i kallt vatten. Låt burken stå upp och ner så vattnet kan rinna ur. Notera hur de formligen exploderar i pigghet efter ett par dagar.

– Vetegräs: Häll hel, obehandlad vete i glasburk med vatten. Låt stå ett dygn. Strö ut på papper och fukta likt krassen. Skotten är extra goda att pressa och ha i en juice. Har du katter kommer de att avguda dig.

– Solrosfrö: Blötlägg över natten, strö ut på en bricka med jord och peta lite jord över. Fukta jorden och vänta runt fyra dagar. Skär av när de blivit runt tre till fyra centimeter höga med fina blad i toppen.

Det som är extra trevligt med alla ovanstående förutom att de smakar gott och förmodligen innehåller olika nyttigheter är att de ät tacksamma. Man behöver inte ha gått Stora Kursen för att lyckas, de kostar nästan ingenting och de livar upp den tröttaste leverpastejssmörgås med smak, form och konsistens.