Länkkärlek

Det blev en del filmer den här veckan

Det var en skum vecka eftersom den gick från att få hem över 90 kg med citrusfrukter till att ha Leon Leonberger på djursjukhuset nästan hela veckan för att operera bort mjälten med allt som hör därtill.

Själva matlagningen gick från älggryta, till panerad torsk och avslutades med musselsoppa. Det behövde gå snabbt och vara uppskattat av alla eftersom vi farit mellan husvisningar likt hysteriska myggyngel i en alldeles för liten pöl.

Kanal 9 lanserade förra veckan två nya TV-serier som matlagning. En bra och en usel.
The Fabulous Baker Brothers känns som ett jäkligt ocharmigt försök av två aussies att leka Nigella med rinnande ost över läpparna och hela det paketet. Recepten är spretiga och de känns bara virriga. Det är så man önskar att de ska slinta med fritösen bara för att det ska bli något värt att kolla på.

The Little Paris Kitchen är raka motsatsen. Rachel Koo som gjorde sig ett namn när hon öppnade den minsta restaurangen i Paris (hemma i hennes lägenhet) är charmig utan att bli flamsig, opretentiös men ändå ordentlig och visar upp de där sidorna av Paris vi älskar att höra berättelser om.
Torsdagar 22.30 är det som gäller.

 

Restaurant Bror som kommer bli stora snackisen i Köpenhamn i vår, slår snart upp dörrarna. Igår öppnade de bordsbokningen. Värt en resa, jag lovar.

Linn är 19 år, bagare med gesällbrev och jobbar på Valhallabageriet. Man kan tro att det är meriterande nog, men inte då. I sommar återvänder hon nämligen till det Dalarna hon växte i för att ta över Ryggåsstugans Sommarcafé som är en av Sveriges bäst bevarade hemligheter. I Falun Utanför Dala-Järna ligger detta smultronställe som nu definitivt står inskrivet bland sommarens besöksmål. Missa heller inte hennes blogg Dalkullans Baktankar.

Mycket rester i kylskåpet? No need to worry – Le Parfait är här för att hjälpa dig!

Rosendals Trädgård fortsätter dra sina strån till stacken för bättre mat. I helgen arrangerar de Brödsalong. Hade verkligen velat åka, men tiden räcker inte till. Men bara för att du ska kunna åka dit och instagramma bilder som driver mig till vanvett av avundsjuka länkar jag till programmet.

Idag börjar IKEA sälja sina köttbullar igen (pressrelease). Det är då värt att påpeka att köttet inte är svenskt, att de inte tillverkas i Sverige utan transporteras över halva Europa och eftersom de är så billiga kan ni ju räkna ut vad bonden får för köttet när det passerat alla led. Hur grisarna mår på en gård som knappt går runt ekonomiskt? You do the math.

SM Unga Bagare har vaskat fram sina finalister. 10 april klockan 12-15 kan du se deras tävlingsalster i Nordstan i Göteborg efter att de tillbringat hela förmiddagen med att skapa dem. Oerhört spänd på att se vad årets kull att kommande godsaksleverantörer har i rockärmen.

Förresten, missade du när New York Times körde en Google Hangout med Nigella Lawson, där hon gjorde pasta tillsammans med några läsare? Hav förtröstan – du hittar hela programmet här. Alltid kul att se en version av henne som känns mer äkta än rollen hon spelar i sina vanliga program.