• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

En podcast om Sveriges bästa korv

mars 26, 2013 by Johan Hedberg Leave a Comment

Grisar hos Franzens

Vi packade in oss i bilen och åkte till Kristofer Franzén

För två år sen, när hemgjord korv dök upp på mattrendshimlen lika starkt lysande som en saftig komet, släppte Kristofer Franzén sin bok Korv. Många var vi som hade följt honom på hans blogg Mat och Politik där hans intresse för charkuterier växte sig allt starkare.

Till slut gjorde han och hans sambo slag i saken och köpte en gård mellan Uppsala och Enköping där de bor tillsammans med en besättning Linderödssvin. Just den rasen är intressant eftersom det är den sista rasen som inte förädlats något och antalet svin i Sverige ligger totalt nånstans runt 300 st. Att det inte är fler som föder upp den kan förklaras med att den växer långsammare än andra raser, något som många är ett av skälen till dess goda smak.

Jag har fascinerats av Kristofer en längre tid och när jag första gången provade hans charkuterier (på Bondens Matfestival i Uppsala) var det bland de godaste lufttorkade skinkor som någonsin färdats genom min gom. 

Hans tanke framöver är inte att sälja styckdelar utan att förädla köttet till korvar och lufttorkade godsaker. För det ändamålet håller han just nu på att uppföra ett stort charkuteri och går allt enligt planerna är det klart inom ett par månader.

Vill man följa Kristofer närmare finns han på Twitter som @franzenkristof och charkuteriet hittar man på på Franzens Charkuterier.

Grisarna var för övrigt riktiga charmtroll som lutade sig mot den som ville klia dem bakom öronen och skuttade runt i hagarna fulla av upptåg. Linderödssvin trivs bäst när de får gå utomhus och samtidigt som vi åkte hem på kvällen grävde de ner sig i halmhögar som låg strategiskt utplacerade i hagarna, eller kröp in i små hus. Allt till ljudet av förnöjsamt grymtande.

Häng nu med på ett spännande avsnitt om lyckliga grisar, ljuvliga skinkor och varför det är värt att betala lite extra för riktigt mathantverk.

Picki, Matgeek och Poden hittar du som vanligt på iTunes men för de som föredrar en annan sorts podspelare går det även att prenumerera på den här feeden.

Filed Under: Podcast Tagged With: franzen, korv, podcast

Previous Post: « Blodapelsin på 6 olika sätt
Next Post: Lemonad på färska citroner »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme