Grisar hos Franzens

Vi packade in oss i bilen och åkte till Kristofer Franzén

För två år sen, när hemgjord korv dök upp på mattrendshimlen lika starkt lysande som en saftig komet, släppte Kristofer Franzén sin bok Korv. Många var vi som hade följt honom på hans blogg Mat och Politik där hans intresse för charkuterier växte sig allt starkare.

Till slut gjorde han och hans sambo slag i saken och köpte en gård mellan Uppsala och Enköping där de bor tillsammans med en besättning Linderödssvin. Just den rasen är intressant eftersom det är den sista rasen som inte förädlats något och antalet svin i Sverige ligger totalt nånstans runt 300 st. Att det inte är fler som föder upp den kan förklaras med att den växer långsammare än andra raser, något som många är ett av skälen till dess goda smak.

Jag har fascinerats av Kristofer en längre tid och när jag första gången provade hans charkuterier (på Bondens Matfestival i Uppsala) var det bland de godaste lufttorkade skinkor som någonsin färdats genom min gom. 

Hans tanke framöver är inte att sälja styckdelar utan att förädla köttet till korvar och lufttorkade godsaker. För det ändamålet håller han just nu på att uppföra ett stort charkuteri och går allt enligt planerna är det klart inom ett par månader.

Vill man följa Kristofer närmare finns han på Twitter som @franzenkristof och charkuteriet hittar man på på Franzens Charkuterier.

Grisarna var för övrigt riktiga charmtroll som lutade sig mot den som ville klia dem bakom öronen och skuttade runt i hagarna fulla av upptåg. Linderödssvin trivs bäst när de får gå utomhus och samtidigt som vi åkte hem på kvällen grävde de ner sig i halmhögar som låg strategiskt utplacerade i hagarna, eller kröp in i små hus. Allt till ljudet av förnöjsamt grymtande.

Häng nu med på ett spännande avsnitt om lyckliga grisar, ljuvliga skinkor och varför det är värt att betala lite extra för riktigt mathantverk.

Picki, Matgeek och Poden hittar du som vanligt på iTunes men för de som föredrar en annan sorts podspelare går det även att prenumerera på den här feeden.