Ladda upp inför vårens grillande och utforska lite nya smaker

Kokböcker är så mycket mer än bara en bok. För mig är det en liten värld av andra människors kök och erfarenhet som ligger vidöppen framför mig.

En del har jag köpt för att ha som uppslagsverk, som en källa för kunskap att alltid ha i närheten. Jag skulle inte klara mig en vecka utan Larousse Gastronomique och en eländig dag kryper jag upp med den tätt intill i soffan och sjunker in i den bästa av sagovärldar. Maken till mångsidigt verk är svårt att hitta.

Andra böcker är inspiration och drömmar. The Big Fat Duck Cookbook med Blumenthals hela historia, recepten som skrivit in honom i historien och mängder med skisser, foton och bilder som skulle passa på ett galleri. Jag öppnar den varje gång med andakt, spänd på vilka små mentala godsaker jag ska bjudas på.

Men mina hyllor bågnar av kokböcker av alla de slag. Det måste inte vara enorma praktverk, det kan även vara små häften som är trevliga, specialböcker som bara handlar om ett ämne eller en bok där omslaget fångade mig. Det jobbiga är att det släpps så oerhört många kokböcker jag vill ha. Av de 352 som kom ut i den svenska handeln 2012 tror jag att jag köpte runt 15%.

Den senaste tiden har vi välsignats med ett antal nya, riktigt bra böcker och här är mina tips på vilka du ska springa iväg och köpa omedelbums.

Vid det här laget vet ni att jag inte har någon som helst uppsida med att skriva det här eller det faktum att alla länkar går till samma nätbokhandel. Jag får inget betalt för någondera (och tro mig, jag skulle inte skämmas för att berätta att Bokus hostade upp en slant för den trafik jag ger dem).

I veckan avgjordes Sveriges Mästerkock igen och jag funderade på att spendera en timme nu på morgonen för att hitta tweeten jag skickade när det drog igång och jag svor på att Jennie Wallden skulle vinna. F1-kvalet lockade dock mer än att sitta och söka sönder mig i Twitters urusla backlog så ni får lita på mitt ord.

Självklart såg förlaget till att få ut hennes bok i samma sekund som sista sändningen avslutades och även om den är aningen spretig med självklart det koreanska finns även cross-overs och saker från europeiska köken.

Oavsett vad man tycker om programmet (jag älskar det) kan ingen sticka under stolen med att vad det gör är att ännu mer sporra svenskarna till att bli ännu bättre hemma i köken. Allt som får oss att laga mer mat, köpa mindre skräp och våga leka mer med smaker är av godo.

Skälen är därför många att köpa Smaker i mitt hjärta av Jennie Wallden.

Flippin’ Burgers är fortfarande fullsatt dagarna i ända och Jon Widegren som drog igång alltihopa ska ha fortsatt cred för att han inte bara fullföljde sin dröm – han gjorde det bra också. Det roliga är att det känns som att boken är en självklar del av hela konceptet. Ska du lära dig göra burgare så är det här Boken. Olika tekniker (bland annat Blumenthal-klassikern med färs som rullas till en korv i plastfolie), ett riktigt bra brödrecept och hela spannet av burgare.
Med andra ord – det finns ett gäng anledningar till varför Flippin’ Burgers just nu toppar försäljningslistorna.

Jonas Crambys Texmex från grunden är vårens floorfiller och frågan är om inte kommande Texas BBQ blir det verk alla från balkonggrillande hipsters till Böda Camping familjen som vill sluta med flintastek har med sig i sommar. Det här med att gräva ner sig maximalt i ett ämne – det är något oerhört lockande med det.

DJ’n Alf Tumble har släppt det som jag önskar någon kunde gjort för flera år sen – en bok om god dryck som är så avslappnad men ändå personlig att den inte avskräcker alla de som inte när sommelierdrömmar, men ändå vill veta mer om vad de har i glaset. Bara det att Drick! ägnar ett uppslag åt vad man dricker på efterfesten gör den värd att köpa (hint: man ska inte dricka något dyrt).

Jag älskar glass.

Vi tar det en gång till.

Jag ÄLSKAR glass.

Faktum är att glassmaskinen här hemma används regelbundet och jag drömmer varje natt om att få bära hem en PacoJet för att få till de är ultimata kreationerna.

Sommaren som till slut kommer (snöandet utanför just nu får mig dock att undra om den gör det) betyder ett fortsatt utforskande av glassbutiker av kvalité. En av de som man måste kika in på är StikkiNikki på Götgatan i Stockholm och så säger jag inte mer än så eftersom jag inte vill spoila första intrycket. Känns det lite långt bort släpps inom kort Stikkinikkis Ice Pops. Låt mig gissa att det kommer ges bort en del såna när barnfamilj 1 går hem till barnfamilj 2 för grillfest och inte vill köpa med sig en blomma.