• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Det stora olivoljeavsnittet

maj 27, 2013 by Johan Hedberg 1 Comment

Olivolja podcast

Tror aldrig tiden rusat iväg så fort tidigare

Både jag och Tina älskar våra oljor men det var först för nån vecka sen som jag insåg att det var på tiden för en expert att vara med i ett avsnitt av podcasten. Via Twitter fick jag kontakt med Lotta Siwertz (@Lotta_Foglia) som driver olivimportföretaget Foglia (hon säljer även till privatpersoner – kolla webshopen) och det krävdes inte mycket för att övertyga henne om det fantastiska att få åka från södra sidan av Stockholm till Uppsala sent en söndagkväll.

Det blev ett långt samtal om olivolja och framför allt testade vi en uppsjö. Visst vet vi alla att de skiljer sig åt, likt vin eller äpplen, men de olika nyanserna blir extra tydliga när man sätter sig ner och provar flera samtidigt.

Några saker som vi skulle pratat om men inte hann med tänkte jag passa på att komplettera med nu:

– En olivolja må klara sig rent fysiskt i tusen år, men smaker och toner försvinner sakta varför en öppnad flaska ska konsumeras inom 6 månader.
– Den förvaras bäst mörkt och svalt (men inte i kylen) och ska absolut inte stå bredvid spisen eftersom hettan påverkar den.
– Ska man ha en riktigt god olivolja köper man den i en välsorterad delikatessaffär. Det är verkligen värt pengarna att köpa en riktigt god, istället för att kanske spara några kronor, men tappa en stor del av upplevelsen.
– ’Extra Virgin’ säger ingenting om smaken.
– En tumregel är att i norra Italien ger oliverna milda olivoljor medan de som kommer från södra delarna av landet är mer peppriga och robusta.
– Precis som med vin skiljer sig oljorna åt beroende på oliv, jordmån, klimat, skördeperiod med mera. Våga testa olika sorter!

Olivoljorna vi provade var:
1. Ariazzae – Siciliansk olivolja från Siracusa. Gräsig, mildare eftersmak av tomat och banan.
2. Colli del Tifata – Leccino – Olivolja från Kampanien. Mildare i tonerna, söt lite trä. Till sallader eller foccacia.
3. Colli del Tifata – Itrana – Olivolja från Kampanien. Prisvinnaren, gräsig. Toner av tistel och sockerärtor, harmoniskt bitter.
4. Colli del Tifata – Ascolana Tenera – Olivolja från Kampanien. Maskros, hö och vanilj i eftersmaken.
5. Privilegio Rossa – Olivolja från Toscana, en liten vingård nära Volterra. Typisk toscansk med toner av kronärtskocka, mandel och svartpeppar. Beska i slutet.
6. Colli del Tifata – Coratina, den kampanska olivoljan som kan välta en buffel… Pepprig redan på tungan, passar utmärkt till grillade skaldjur och pilgrimsmusslor.

Picki, Matgeek och Poden hittar du som vanligt på iTunes men för de som föredrar en annan sorts podspelare går det även att prenumerera på den här feeden.

 

Filed Under: Podcast Tagged With: olivolja, podcast

Previous Post: « 5 goda saker att göra med syrénblommor
Next Post: Klassisk rabarbersaft »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme