• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Vinresan till Italien

juni 20, 2013 by Johan Hedberg 3 Comments

Villa Marina vin

Som Italien alltid borde vara

Det kom en fråga från gänget på Tryffelsvinet tidigare i vår. Du skulle inte kunna tänka dig att haka på till Italien för fyra dagar med mat, vin och en tur genom en region som inte många icke-italienska turister upplever? Svaret var inte något att gå och dra på. Italien har jag varit i skandalöst lite och bortser man från några svängar i norra delarna under bilsemestrar i Europa som barn är hela landet ett blankt papper för mig.

Så 15 maj mötte jag upp Medeleine Landley, Karoline Nordefors, Anders Öhman och vår ciceron Andreas Blomquist från Tryffelsvinet för att ta en direktflight till Ancona i Marche-regionen (karta).

Det här var resan första Men-vänta-nu-varför-har-jag-inte-gjort-det-här-tidigare-ögonblick. Tre timmar på en nysnickrade Ryan-kärra med extra benutrymme från Skavsta och smack så var vi framme.

Första natten bodde vi på ett mysigt hotell inne i Numana som i bottenvåningen hade regionens mest sägenomsusade glassbar. Ni vet den där glada brevbäraren som inte kan slita sig från bardisken i Cheers? Byt ut miljön till en glassbar och there you have me. Den italienska glassen är fantastisk när den är välgjord. Lägre fetthalt och rena smaker.

Första kvällens middag skulle visa sig vara en bra indikation på vad som komma skulle: Utländska gäster i en region som nästan bara besöks av italienska turister innebär att alla borgmästare, turistrådsrepresentanter och generellt personer som har ett intresse i att vi uppskattar vårt besök dyker upp och vill umgås.

En dag visade det sig att lokaltidningen hade skrivit om vårt besök (den svenska delegationen) och sånt tenderar att ge mig en diskret touch av hybris. Men ingen diplomatisk immunitet. Än.

Marche var helt okänt för mig innan resan och där det ligger på östkusten är det en pärla. Maten influeras av havet som ligger som ett enormt skafferi runt hörnet samtidigt som det kommer råvaror från norr (kött och ost) samt söder (frukt och grönt). En liten brasklapp här att all italiensk mat inte är to die for. Ibland är de lite snåla med saltet och ännu mer frustrerande är när det ställs fram en pasta som ser helt fantastisk ut men så har man inte kryddat det. Hade jag den tillgång som de har på örter, grönsaker och smaker skulle jag inte vara så snål.
Men, oftast är det ljuvliga små rätter som ställs fram till oss där råvarornas smak får spela fritt.

Vårt värdpar för hela resan var det förtjusande greveparet Piervittorio Leopardi och Lidia Berlingieri. De äger vingården Villa Marina sedan 1991 och har producerat vin sedan 2004. Jag skrev lite om själva vinet tidigare men kortfattat kan sägas att det är ett oerhört smakrikt vin producerat enbart på Montepulciano och finns på Systembolaget för 79 kr vilket (och nej, jag är inte färgad av en den resa som gjordes, det är över en månad sen) är ett kap.


När vi besökte vingården var det två saker som slog mig (det är nu ni förstår hur vinkunnig jag är): En massa dödligt söta hundar som hälsade oss välkomna och konst.
Överallt var det konst! Det visade sig att Lidia ärvt sin fars konstintresse och därför samlade på samtidskonst. Den här gården, likväl som deras andra hus i Italien (sug på den ett tag: deras andra hus i Italien) var fyllda med verk.

Det är något så fantastiskt med folk som omger sig med konst. De har vackra saker runt sig som man hela tiden kan utforska mera, se nya sidor av och som skänker lite mer mening till vardagen.

Sämre blev det inte när det visade sig att det fanns ett gäng fläderträd på tomten så jag och Lidia hamnade i samtal om flädersaft (italienarna gör den inte på blommorna) och allt annat gott man kan göra med mitt favoritträd. Hushållerskan anade oråd när jag berättade att man kunde klippa ner blomsterklasarna och frysa in för framtida bruk…

Sista natten bodde vi på Agriturismo Fiori del Conero som var lite av en överraskning (turistrådet hade petat in det och vi åkte dit efter en middag som slutade 23.30 och följdes av guidning av blivande underjordiskt hotell med spritbuffé och tilltugg – typiskt italienskt). Men vilket ställe! Det var inga rum som väntade på oss utan lägenheter större än en normal svensk familjs. Allt iordningställt till årets säsong så på gränsen till sprillans nytt. Vi sov som barn innan vi på morgonen fick en liten guidning av deras trädgård, blomsterodlingar och kringliggande grönska.
Lätt ett ställe jag skulle återvända till!

Självklart drabbade shoppingdjävulen mig. Andreas hade sett till att vi fick besöka matmarknader och jag började handla som om jag hade en smärre by att försörja. Men när vildsparrisen kostar någon euro per knippe och man kan få ett kilo parmesan som lagrats i 75 månader för simpla 300 kr är det svårt att inte förköpa sig. Tyvärr går det inte att frakta hem zucchiniblommor, färska musslor och allt annat som låg framför oss, men en dag ska jag hyra ett hus i närheten och spendera en semester med att bara laga mat.

En sak jag fick med mig hem var en lektion i hur man gör egen pasta. Tänk er Mr Miyagi men i formen av italiensk äldre dam. Jag bambusrade hela lektionen som du kan kolla på här.

Sammanfattningsvis, regionen är superfin med en prisbild som påminner om 80-talet. Jag och Madeleine slog oss ner på ett torg medan de andra shoppade och tog var sitt glas vin och en massa tilltugg. Pris för det – 65 kr per person. Svårslagbart.
Italienarna är trevliga som på film, utsikten är bedårande som på vykort och hyr man en bil kan man åka mellan sandig strand och snöklädd bergstopp på ett par, tre timmar.

Stort tack till Tryffelsvinet, våra italienska värdar och andra som gjorde resan möjlig!










Filed Under: Matgeek testar, Nörderier

Previous Post: « Sommartårta 2: Chokladtårta med maräng
Next Post: Sommartårta 3: Klassisk gräddtårta med jordgubbsmousse »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme