Utrustning rund

 

Vart är det man ska gå när köplusten tilltar?

Jag minns det som igår när jag gick in på numera insomnade Verner & Verner i Uppsala på jakt efter en ordentlig brödkniv. Jag hade fått med mig mina föräldrars avlagda och förmodligen redan ärvda kniv när jag flyttade hemifrån och trots starka sentimentala band insåg jag att det var dags för uppgradering.

Det är 17 år sen ganska exakt och jag kommer aldrig glömma (nej, det är inte en klyschig överdrift, jag kommer verkligen inte att göra det) hur säljaren gick igenom deras sortiment och jag började inse att det inte bara var att fånga upp något tandat och vasst. En kvart senare klev jag ut med en blänkande Sabatier-kniv väl inslagen och studentmedlen kraftigt decimerade.

Faktum är att jag använder den än idag, dock har den fått komma till vila i sommarstugan men spritter till liv så fort det vankas en kraftig brödkant.

Vad promenaden hem med kniven markerade var inte bara mindre frustration i köket utan starten på en inköpsresa som pågått mer eller mindre oavbrutet sen dess. Visst må den ha eskalerat senaste åren, men lusten och passionen kring bra köksutrustning har alltid funnits där. Den har bara betvingats mer eller mindre effektivt.

När det kommer till ställen att handla på underlättar det för mig som inte bor i Hufvudstaden att onlinehandeln blivit så bra att man väldigt sällan behöver söka sig utanför landets gränser.

För er andra som gillar att köpa köksutrustning har jag därför satt ihop en liten lista med mina absoluta favoritbutiker:

KitchenTime
Det unga gänget som står bakom den här mycket trivsamma köksbutiken plockar blixtsnabbt hem det som inte finns i lager, har en kundtjänst som mer eller mindre bor på live-chatten och levererar snabbt.

Werners Gourmetservice
För många kockar och konditorer är det här favoritleverantören när det kommer till lite ovanligare ingredienser. Från dem hämtar jag Sosas produkter, Valrhona-choklad och en massa andra godsaker. För att komma åt hela sortimentet behöver man ha ett företag, men sen några månader tillbaka har de även en webbshop för privatkunder vilket är mycket lovvärt. Extra cred för att de har en klart-vi-fixar-det-attityd som gör att man gärna beställer lite mer än det var tänkt från början.

KitchenLab
Under parollen ”Köksredskap för matnördar” kan det här mycket väl vara Sveriges mest vill ha-känsloframkallande webbshop. Det behöver inte vara dyrt, men det måste vara bra känns som en annan ganska träffande slogan. Grillvantarna med perfekt passform, hemmagrillarnas våta dröm Big Green Egg och sen hela spannet upp till ultraljudsgenerator. Är det något man behöver i utrustningsväg finns det här. Jag lovar.
Varning för att gå förbi deras butik i Stockholm – jag har hittills inte kommit därifrån utan att bära något med mig ackompanjerat av ett fånigt leende.

Bagaren och Kocken
Härifrån kom min första baksten och här har jag genom åren beställt en hel del. Stort utbud riktat mot den köksintresserade och mycket utrustning för bakning. Snabba leveranser och butik i Göteborg.

Söders Gourmet
Ni vet när man hittade den där lilla godisbutiken som inte alla andra kids i kvarteret redan spenderade sin veckopeng i och man kom hem med stans första Refreshers och Banana Skids? Den känslan, fast byt ut nämnda godis mot dessertmagasinet So Good och formar för att gjuta extra fina mousser. Utbudet är inte det bredaste, men behöver du proffsutrustning är det hit du vänder dig. Gå in, kika runt och inse hur mycket du vill ha men fram tills nu levt ovetandes.

Vaniljimporten
Fyller ett syfte – vanilj. Från dem beställer jag vanilj så färsk och fin att den är alldeles oljig. Det finns liksom inga skäl längre att handla torr och överprisad vaniljstång i butiken. När du öppnat förpackningen lägger du den i en påse som du sen försluter och så håller de sig minst en månad. Vet inte vad som ska få mig att nånsin byta leverantör?

Åsö
Choklad, pralinformar och allt annat som behövs för att arbeta med det bruna guldet. Återförsäljare av Felchlin som tillsammans med tidigare nämnda Valrhona är min favoritchoklad.

Är det några butiker som jag missat, men definitivt borde kolla in? Tipsa i en kommentar. Är den bra hamnar den på listan!