Råsaftcentrifug Electrolux

 

Jösses vad mycket svar och oj oj oj vad vi har druckit juice

När jag drog igång tävlingen där man kunde vinna Årets Julklapp 2013 – en råsaftcentrifug, trodde jag att många skulle vara med, men att ni skulle vara nästan hundra personer som hade förslag på goda juicer att göra i den hade jag verkligen inte räknat med.

Vi har gjort så mycket juice här hemma eftersom de flesta förslag lät ljuvligt goda.

Ni är ju helt enkelt fantastiska när det gäller att komma på recept! Vi har handlat frukt och grönsaker, juicat, smakat och antecknat. Som lite ett ödets ironi fick jag influensa över helgen – det kan knappast vara brist på vitaminer som ligger bakom – men nu är allt som det ska och därmed är det dags att presentera vinnaren.

1:a pris – en  Electrolux EFS2000 (värd cirka 1.300 kr) samt ett signerat exemplar av ’Smör – Kärna, bryna, baka’ går till Christina Tengnér som skickade in ett recept som visade sig vara helt magiskt. Det där med att låta den dra över natten gjorde underverk för smakerna och även fast juicen tappar en del i vitamininnehåll var smaken helt outstanding.

Här är hennes recept:
Vilken märklig lördag. Brauncentrifugen som troget har tjänat familjen i över 25 år bestämde sig IDAG för att packa ihop, kasta in handduken, gå sönder. Den brummar men snurrar inte längre. Tittade på tävlingen i veckan men insåg att jag inte skulle hinna med, men nu gäller det! Ingen centrifug och på altanen och lådvis med äpplen…

Äpple+morot+apelsin (mandarin el motsv. för lite mer sötma) i centrifugen till ca 1 liter
Låt juicen dra i kylen med 1 kanelstång, en cm-tjock skiva ingefära, 2 nejlikor och 3-5 hela kardemummakapslar. En knivsudd vaniljsocker brukar barnen gilla. För mer kryddighet och vuxen smak får den dra över natten. Gott med is och en apelsinskiva på toppen. Kan så klart även serveras varm, och med vuxna tillbehör (rom eller calvados beroende på var man vill lägga den smaktyngden).
Och nu håller vi tummarna! Christina

På 2:a plats hittar vi Janna Noblin vars tips var oerhört friskt en höstig eftermiddag, mycket tack vare hallonen och myntan. Dock hällde jag juicen i en blender och lade i myntan där. Detta på grund av att den inte släpper ifrån sig någon saft i centrifugen. Tack för tipset – det kommer en signerad bok så fort den är släppt.

Jag vet faktiskt inte det bästa receptet än, har ingen egen centrifug så jag har inte kunnat testa mig fram 🙁 men jag älskar ingefära så det är en given ingrediens. Sen tänker jag citron, äpple, hallon, kanske lite mynta och även chili.

3:e pris går till Sebastian Martin som gav oss ett av de mer tropiska inslagen. Fantastiskt gott med passionsfrukt och mango (men precis som ingefäran ska mangon köras mot slutet då den är ganska trådig). Även Sebastian får så klart en bok!

En Röd grapefrukt
En halv Blodapelsin
En halv Vanlig apelsin
Ett Rött äpple
En Mango
En Passionsfrukt
Lite färsk citronmeliss
Lite färsk röd chili

Ska man titta på genomgående trender är äpple, apelsin och morot väldigt populärt, vilket kanske inte är så otippat. Att väldigt många också förespråkar ingefära är väldigt glädjande. Det friskar upp men man måste vara försiktig så den inte överdoseras eftersom den lätt tar över. Ingefäran ska man också köra sist då den är väldigt trådig och lätt sätter igen maskinens filter.

Vinnarna får gärna skicka ett mail till johan [a] matgeek.se med sina adresser så jag vet var jag ska skicka priserna (hör jag inget från er letar jag rätt på er). Återigen stort tack till alla som deltog och ursäkta att ni fått vänta på publicering av vinnarna.