Pralin choklad rom russin mandelmassa recept
Något köpt, något bakat, något lånat och något gammalt – eller hur var det nu?

Men det är ju hur mycket tid som helst kvar tills det är julafton sa jag för ett par dar sen. Det kändes verkligen som en evighet till dopparedan och i år skulle jag inte vara ute i sista minuten. Sen verkar det som att jag passerade ett hål i rymdtidväven och nu står jag bara ett par hetsiga andetag bort från julkalabaliken.

På den officiella önskelistan i år står en ny stenmortel (den förra gick sönder när den föll ur bilen vid urlastning. Vaknade kallsvettig flera nätter efteråt.) och fina fat.

Den inofficiella var tanken att jag skulle hålla för mig själv eftersom det är en lista på saker som jag tänkte införskaffa lite löpande under året. Så det kan smygas in i hemmet utan att övriga familjemedlemmar noterar att det helst plötsligt finns en hel arsenal nya prylar.

Jag delar med mig av listan eftersom du med säkerhet har en matnörd i din närhet som också skulle bli glad av något från den.

1. Excalibur 4926T
Torkmaskinernas Rolls Royce. Nio olika tråg, fläkt monterad i bakkant, justerbar termostat och timer. Torka frukt till nyttigt godis, gör eget läder av puréer, spara smaken i sommarens tomatskörd till vintermörkret. Priset på nästan 5.000 kr är svettigt, men nyttan är oändlig.

2. Spiromat
Grönsakssvarv kan låta som en totalt onödig pryl att ha i köket, men så fort det ska serveras något asiatiskt står man där och svär över att inte kunna garnera med ljuvliga knyten av rättikstrådar. Eller när man vill göra ett fågelbo av potatis för att hastigt fritera och servera till köttbiten. And so on, and so on. För bara 449 kr är den din. Oslagbart.

3. The Smoking Gun
Jag slet som en besatt med att bygga en kallrök till smöret i somras. Nästa sommar kommer jag använda den här istället. Kortfattat kan man säga att det är en rökpistol som smaksätter smör, kött, grönsaker och så vidare. Använd vanligt rökspån efter eget tycke och smak. Självklart ger den inte samma djupa effekt som långvarig rökning, men som smidig smaksättare är den klockren. 1.000 kr är peanuts i sammanhanget! Handlar du på KitchenLab kan du använda koden Matgeek2013 så får du 11% rabatt på alla deras varor.  

4. Riktigt bra vanilj
Jag tar alla tillfällen i akt att prata gott om Vaniljimporten. Skälet är att det är en liten firma som säljer fantastisk vanilj till ett pris som är hälften av vad du betalar för de ganska torra stänger man hittar i butikerna. Snabb leverans (oftast 1 dag) och aldrig något strul. Jag har testat flera leverantörer och det här är den i mina ögon absolut bästa. Köp hem en rejäl laddning och vacuumförpacka i mindre paket så klarar de sig hur länge som helst.

5. En nästan helt tyst elvisp
Faktum är att jag redan har en men det ska införskaffas en till att ha i sommarstugan. Jag älskar den huvudsakligen för att den är så oerhört tyst vilket gör att man kan kärna smör halv tolv på natten utan att grannarna undrar om man slutat tagit medicinen. En annan sak på pluskontot är att lägsta hastighet innebär låg hastighet. Avskyr maskiner som inleder relationen med jämnt fördela bunkens innehåll på kökets väggar på grund av hysterisk hastighet från start.

6. Överraska med underbara fruktpuréer
Jag vet precis hur det låter – barnmat. Inget kunde vara mer fel. Sicoly gör branschens bästa frysta puréer av all världens frukter och bär. Bara aningen sötade för att konservera dem bättre men i övrigt fria från tillsatser. Werners Gourmetservice har tidigare bara sålt dem till professionella kunder men har nu öppnat sin e-handel även för gemene man. Jag har en låda i frysen avsatt till bara puréer och aldrig mer att jag behöver lida brist på spontant ihopsvängd passionsfruktspannacotta!

Fler tips? Något mer som jag borde ha med på listan? Hojta till!

Disclaimer: Jag har ingenting betalt för att länka till någon av butikerna ovan. De har inte bett mig ta med en särskild produkt eller på annat sätt gjort något för att få med sina saker på listan. Jag jobbar ibland åt Electrolux men vispen ovan hade jag långt innan vi påbörjade vårt samarbete.