julia-childs-mastering-the-art-of-french-cooking-rund

Ladda inför sommaren

Bokrean har passerat och äntligen fylls hyllorna på med en massa nyheter som kommer vägleda oss genom vår och sommar. Jag vet att jag börjar låta som en upprepning av mig själv, men ja, det har handlats en del litteratur senaste tiden. Paco Torreblancas självbetitlade dessertmästerverk var lika mycket efterlängtat som första vårsolen. Den är inte direkt ny men det finns en charm att ha några köksbiblar som ligger och lurkar på önskelistan.

Utöver importverken har det blivit några svenska böcker som platsat i bokhyllan i Provköket.

Här är min tips på bra kokböcker att köpa just nu:

Världens bästa mat:  vinnare av Sveriges Mästerkock 2014
Amir Kheirmand var snubben som blev folkkär på några program och själv var det som att träffa en brorsa när vi lagade mat hemma i hans kök. Boken är en inblick i hans huvud och lockar med en massa gott. Inte pretentiöst utan vällagat och inbjudande.

Soda, lemonad och snacks
Tove Nilsson har skrivit om mat så länge att tidningarna har hela arkivhyllor med bara hennes publikationer. Nu har hon äntligen gett ut en bok och då är det – perfekt i vårvärmen – en samling med de mest fantastiska alkoholfria dryckerna du kan tänka dig. Allt från enkla lemonader till ambitiösa kombuchas. Färga med bär och grönsaker, smaksätt med en uppsjö godsaker. Kommer ni förbi sommarstället vårt i sommar är det från hennes bok som den mesta av drycken är hämtad.

Mackor
– Kungen är tillbaka. Jonas Cramby har återigen grävt ner sig i vad som kan anses vara en manlig mat-bastion. Nu är det mackor i alla dess former som gäller. Räkna med fingerlickin good mat, köttsaft på händerna och mycket bröd.

Kimchi och andra koreanska rätter
– Jag undrar vad det är som gjort att det plötsligt blivit en så stor trend kring koreansk mat. Självklart är Jennie Walldén en stor anledning och något av katalysator men det är förmodligen också att fler söker sig till Korea som turistmål och tar med sig inspirationen hem. Det här är ett praktverk om man vill lära sig delar av det koreanska köket (ja, det finns recept på bibimbap). Rekommenderas varmt.