Gröna tomater recept

Rädda det som räddas kan

Kan det vara så att sommarens stora nöje, de där magnifika tomatplantorna, nu börjar sjunga på den berömda sista versen? Har produktionstakten gått från ’Herregud, vad ska jag göra med alla tomater?’ till ’Det är nog dags att dra upp dem och call it a day’?

Vi närmar oss obevekligen slutet av tomatsäsongen och om man inte tillhör den skara som planterat sent och har konstuppvärmning av växthuset är det snart slut på det roliga.

Kvar på grenarna sitter de som inte riktigt orkar hela loppet. Tomater helt gröna utan tillstymmelse till ens minsta lilla orangea nyans. Tidigare dömda till att avsluta karriären på komposten.

Tack och lov finns det en massa gott att göra med just gröna tomater. Min personliga favorit är grön tomatmarmelad. Smaklig färg, lite tuggmotstånd och en bit ingefära i ger den lite mer bite (sagt med rösten från Schweppes-reklamen). Passar fantastiskt bra till en bit rostat bröd och klarar sig en mindre evighet.

Tips:
– Mer citronskal gör sylten friskare men var försiktig så det inte bara smakar citron.
– Jag gillar när ingefäran balanserar marmeladen på gränsen till stark men det är en smaksak. Så prova dig fram och tänk på att det är lätt att lägga till mer ingefära men omöjligt att ta bort om det blivit för mycket.
– Istället för ingefära kan man smaksätta med vanilj. Den blir betydligt lenare då.

 

Grön tomatmarmelad
Tid: 1 timme  

  1. Tvätta tomater och citroner i varm vatten. Diska ur burkarna och skölj dem gärna med kokande vatten (glöm inte locken).
  2. Skär tomaterna i små bitar och ta bort skadade bitar samt stocken. Se till att hälla all saft i kastrullen.
  3. Finhacka citronerna och avlägsna kärnorna.
  4. Häll allt i en tjockbottnad kastrull och riv ner 3-4 cm ingefära.
  5. Om tomaterna känns lite torra så ha i en halv deciliter vatten i botten av kastrullen.
  6. Koka upp och låt sjuda till tomaterna känns mjuka men man vill inte att de ska bli puré. Det är gott med lite bitar. 5-6 minuter brukar vara nog men det är en smaksak så testa dig fram!
  7. Tillsätt sockret och rör så det löser sig. När allt socker är löst ökar man värmen och låter det koka rejält.
  8. Skumma löpande.
  9. När marmeladen når en temperatur av 107-108 grader är den klar. Man kan också lägga in ett litet fat i frysen när man börjar hacka tomaterna. Ta fram det och lägg en klick marmelad på fatet. Dra med fingret genom klicken och om den inte rinner ihop igen är marmeladen klar. Är man van marmeladkokare kan man se på bubblorna när den har rätt temperatur.
  10. Häll upp på väl rengjorda burkar, förslut locken och ställ dem upp och ner så den heta marmeladen steriliserar även locken. Den mår allra bäst förvarad mörkt och svalt men klarar sig utan problem i rumstemperatur i överskådlig framtid.