• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Marmelad på gröna tomater, citron och ingefära

september 14, 2014 by Johan Hedberg Leave a Comment

Gröna tomater recept

Rädda det som räddas kan

Kan det vara så att sommarens stora nöje, de där magnifika tomatplantorna, nu börjar sjunga på den berömda sista versen? Har produktionstakten gått från ’Herregud, vad ska jag göra med alla tomater?’ till ’Det är nog dags att dra upp dem och call it a day’?

Vi närmar oss obevekligen slutet av tomatsäsongen och om man inte tillhör den skara som planterat sent och har konstuppvärmning av växthuset är det snart slut på det roliga.

Kvar på grenarna sitter de som inte riktigt orkar hela loppet. Tomater helt gröna utan tillstymmelse till ens minsta lilla orangea nyans. Tidigare dömda till att avsluta karriären på komposten.

Tack och lov finns det en massa gott att göra med just gröna tomater. Min personliga favorit är grön tomatmarmelad. Smaklig färg, lite tuggmotstånd och en bit ingefära i ger den lite mer bite (sagt med rösten från Schweppes-reklamen). Passar fantastiskt bra till en bit rostat bröd och klarar sig en mindre evighet.

Tips:
– Mer citronskal gör sylten friskare men var försiktig så det inte bara smakar citron.
– Jag gillar när ingefäran balanserar marmeladen på gränsen till stark men det är en smaksak. Så prova dig fram och tänk på att det är lätt att lägga till mer ingefära men omöjligt att ta bort om det blivit för mycket.
– Istället för ingefära kan man smaksätta med vanilj. Den blir betydligt lenare då.

 

Grön tomatmarmelad
Tid: 1 timme  

  • 1 kg gröna tomater
  • 1-2 ekologiska citroner
  • Eventuellt lite vatten
  • 500 g strösocker
  • Färsk ingefära
  1. Tvätta tomater och citroner i varm vatten. Diska ur burkarna och skölj dem gärna med kokande vatten (glöm inte locken).
  2. Skär tomaterna i små bitar och ta bort skadade bitar samt stocken. Se till att hälla all saft i kastrullen.
  3. Finhacka citronerna och avlägsna kärnorna.
  4. Häll allt i en tjockbottnad kastrull och riv ner 3-4 cm ingefära.
  5. Om tomaterna känns lite torra så ha i en halv deciliter vatten i botten av kastrullen.
  6. Koka upp och låt sjuda till tomaterna känns mjuka men man vill inte att de ska bli puré. Det är gott med lite bitar. 5-6 minuter brukar vara nog men det är en smaksak så testa dig fram!
  7. Tillsätt sockret och rör så det löser sig. När allt socker är löst ökar man värmen och låter det koka rejält.
  8. Skumma löpande.
  9. När marmeladen når en temperatur av 107-108 grader är den klar. Man kan också lägga in ett litet fat i frysen när man börjar hacka tomaterna. Ta fram det och lägg en klick marmelad på fatet. Dra med fingret genom klicken och om den inte rinner ihop igen är marmeladen klar. Är man van marmeladkokare kan man se på bubblorna när den har rätt temperatur.
  10. Häll upp på väl rengjorda burkar, förslut locken och ställ dem upp och ner så den heta marmeladen steriliserar även locken. Den mår allra bäst förvarad mörkt och svalt men klarar sig utan problem i rumstemperatur i överskådlig framtid.

 

Filed Under: Sylta, safta, konservera, Tomater

Previous Post: « Pastatisdag: Lammfärsfrikadeller i mustig tomatsås med linguine
Next Post: Min bästa chili, gjord i slow cooker »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme