• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

5 tips för dig som ska använda saffran

oktober 21, 2014 by Johan Hedberg 9 Comments

Saffran rund

Vill du ha riktigt goda lussekatter ska du marinera din saffran

Det är inte långt kvar tills årets julstök drar igång men än så länge är doften av lussekatter bara en förnimmelse som hägrar i fjärran.

Men även om själva bakandet dröjer är det dags att dra igång förberedelserna och först ut är saffransmarineringen.

Saffran är en fantastisk krydda men vi behandlar den tyvärr inte alltid med den respekt den förtjänar så jag satte ihop några tips så du verkligen maximerar den.

5 tips för dig som ska använda saffran:

– Köp hel saffran
Vi brukade av tradition alltid köpa mald saffran men det är lite samma sak som att köpa färdigmald kardemumma eller andra kryddor – man tappar massor av smak. Välj alltid hela pistiller vilket numera inte är så svårt då exempelvis ICA har det i sitt standardsortiment. Har du möjlighet att inspektera saffranet innan köp så välj så röda pistiller som möjligt. Ju rödare de är desto mer smak.

– Marinera din saffran
Smakämnena och färgen i saffran är lösligt i vatten och alkohol. Det är därför man alltid ska blanda ner saffranet i degvätskan. Ännu bättre är att marinera saffranet i sprit. Häll ner pistillerna i en glasburk och slå över lite mörk rom, vodka eller cognac. Cirka 2-3 msk per gram saffran tycker jag är lagom. Sätt på ett lock och låt stå i rumstemperatur eller kylen tills det ska användas. Den saffran jag fick över förra året har nu marinerat snart ett år och doften är himmelsk. Dock räcker det oftast med 24 timmar för att man ska få en helt oöverträffad upplevelse. Alkoholen försvinner till stor del när man gräddar lussekatterna.

Klargörande: När man marinerar saffranet så är det vätskan i första hand som man använder i baket. Häll i så mycket av vätskan som du anser dig behöva för att få bra färg och smak på degen. Det är svårt att säga exakt hur mycket eftersom det beror på mängden förhållandet saffran/vätskan när du marinerar. Pistillerna kan man självklart ha ner i degen eftersom de då ger små röda inslag vilket är trevligt. Man mortlar inte saffranet innan man lägger ner den i spriten.

– Köp av leverantör du litar på 
Om du beställer via nätet var då säker på att det är äkta saffran som du får. Är priset för bra för att vara sant är sannolikheten stor att du istället får safflor. Det ser ut som saffran och doften påminner svagt om saffran, men det är verkligen inte saffran. Klassiskt lurendrejeri.

– Mortla saffranet 
Om du nu inte har lust eller tid att marinera saffranet så bör pistillerna mortlas. Gör det genom att lägga saffran och en sockerbit i en mortel. Krossa sockerbiten och rör tills den har förvandlat saffranet till pulver. Klart.

– Förvara saffranet långt från andra kryddor 
Saffran drar till sig smaker som om den hade betalt för det. Se till att förvara den i en lufttät burk och ställ den inte tillsammans med andra kryddor. Då kommer den få alla möjliga konstiga smaknyanser. Den är inte heller förtjust i fukt, men det problemet avhjälps snabbt om man följer rådet ovan.

Se det här som startskottet på årets jul-uppladdning. Snart kommer det bakas lussekatter, beställas mandelmassa och levereras en massa recept jag gått och funderat på.

 

 

Filed Under: Jul Tagged With: jul, saffran, tips

Previous Post: « Världens bästa choklad milkshake – så här gör du den
Next Post: Kladdkaka – så får du den perfekt »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme