Saffran rund

Vill du ha riktigt goda lussekatter ska du marinera din saffran

Det är inte långt kvar tills årets julstök drar igång men än så länge är doften av lussekatter bara en förnimmelse som hägrar i fjärran.

Men även om själva bakandet dröjer är det dags att dra igång förberedelserna och först ut är saffransmarineringen.

Saffran är en fantastisk krydda men vi behandlar den tyvärr inte alltid med den respekt den förtjänar så jag satte ihop några tips så du verkligen maximerar den.

5 tips för dig som ska använda saffran:

– Köp hel saffran
Vi brukade av tradition alltid köpa mald saffran men det är lite samma sak som att köpa färdigmald kardemumma eller andra kryddor – man tappar massor av smak. Välj alltid hela pistiller vilket numera inte är så svårt då exempelvis ICA har det i sitt standardsortiment. Har du möjlighet att inspektera saffranet innan köp så välj så röda pistiller som möjligt. Ju rödare de är desto mer smak.

– Marinera din saffran
Smakämnena och färgen i saffran är lösligt i vatten och alkohol. Det är därför man alltid ska blanda ner saffranet i degvätskan. Ännu bättre är att marinera saffranet i sprit. Häll ner pistillerna i en glasburk och slå över lite mörk rom, vodka eller cognac. Cirka 2-3 msk per gram saffran tycker jag är lagom. Sätt på ett lock och låt stå i rumstemperatur eller kylen tills det ska användas. Den saffran jag fick över förra året har nu marinerat snart ett år och doften är himmelsk. Dock räcker det oftast med 24 timmar för att man ska få en helt oöverträffad upplevelse. Alkoholen försvinner till stor del när man gräddar lussekatterna.

Klargörande: När man marinerar saffranet så är det vätskan i första hand som man använder i baket. Häll i så mycket av vätskan som du anser dig behöva för att få bra färg och smak på degen. Det är svårt att säga exakt hur mycket eftersom det beror på mängden förhållandet saffran/vätskan när du marinerar. Pistillerna kan man självklart ha ner i degen eftersom de då ger små röda inslag vilket är trevligt. Man mortlar inte saffranet innan man lägger ner den i spriten.

– Köp av leverantör du litar på 
Om du beställer via nätet var då säker på att det är äkta saffran som du får. Är priset för bra för att vara sant är sannolikheten stor att du istället får safflor. Det ser ut som saffran och doften påminner svagt om saffran, men det är verkligen inte saffran. Klassiskt lurendrejeri.

– Mortla saffranet 
Om du nu inte har lust eller tid att marinera saffranet så bör pistillerna mortlas. Gör det genom att lägga saffran och en sockerbit i en mortel. Krossa sockerbiten och rör tills den har förvandlat saffranet till pulver. Klart.

– Förvara saffranet långt från andra kryddor 
Saffran drar till sig smaker som om den hade betalt för det. Se till att förvara den i en lufttät burk och ställ den inte tillsammans med andra kryddor. Då kommer den få alla möjliga konstiga smaknyanser. Den är inte heller förtjust i fukt, men det problemet avhjälps snabbt om man följer rådet ovan.

Se det här som startskottet på årets jul-uppladdning. Snart kommer det bakas lussekatter, beställas mandelmassa och levereras en massa recept jag gått och funderat på.