Julklappstips 2014

Till den köksintresserade finns det alltid bra presenter

Börjar ångesten komma krypande? Vad sjutton ska du köpa till den där personen som älskar att vara i köket men redan har investerat i det mesta? Där det inte bara är att komma med en skalkniv eller vitlökspress för att stå ut lite i julklappshögen?

Helt enkelt, vad kan man köpa i julklapp åt nån som redan har allt?

1. En riktigt, riktigt bra pepparkvarn
Zassenhaus är pepparkvarnarnas pepparkvarn. Keramiskt malverk som kommer med 25 års garanti, klassisk design och sitter som gjuten i handen. Det här är inte bara en kvarn, det är Kvarnen. Finns i flera olika modeller och färger men min absoluta favorit är den 45 cm höga mattsvarta varianten.

2. 5-hjulig degdelare
Det finns verktyg som kanske inte är supernödvändiga men har man väl börjat använda dem går det inte att klara sig utan. En wienerdegdelare eller 5-hjulig degdelare är precis en sån sak. Ska man skära upp bulldegen i en massa remsor så gör den här perfekta, lika breda remsor – 7 åt gången. Bredden är steglöst ställbar och priset – £15 – är så lågt att det är värt att köpa en till dig själv också på samma gång.

3. En sauteuse
Det här med kastruller har vi fått om bakfoten. Ofta köper vi en vanlig kastrull det första vi gör när vi flyttar hemifrån men glömmer det kanske allra viktigaste – en sauteuse. Det lilla underverket med det svårstavade namnet är en kastrull med välvda kanter vilket gör att man enkelt kan vispa i hela utan att något gömmer sig kvar i vinkeln mellan botten och kanten. Jag använder min huvudsakligen till att göra såser i men är det något som behöver brynas åker den fram. Det är helt enkelt en riktigt bra allt-i-allo kastrull. Köp inte en med teflon – du kommer bara skrapa sönder det och ångra dig på sikt. Satsa istället på en riktig pjäs som håller länge och mottagaren kommer prisa dig i år framöver.
Fissler används av Svenska Kocklandslaget, tillverkas i Hamburg och håller en livstid. Den jag har länkat till är på 0.9 liter vilket oftast är lagom. Större modeller finns men jag gillar den här väldigt mycket.

4. Ett snyggt och funktionellt förkläde
Ett förkläde ska dels vara funktionellt, dels ska det inte se ut som att man grävt fram det ur botten av komposten. För om förklädet är fräscht signalerar det att även köket är rent. Funderade förut på ett riktigt slaktarförkläde eftersom skinn är så pass tåligt och snyggt, men samtidigt vill jag inte se ut som att jag aspirerar på rollen som den lokala Moberg. Vill man ha skinnförkläde är det här i kalvskinn något av det vackraste jag sett. Handsydda i Sverige. Bara en sån sak.
Ett billigare alternativ är det här förklädet som tagits fram i samarbete med Niklas Ekstedt och är tillverkat i slitstarkt canvas. Det har både fickor och loopar (för att hänga verktyg i).
Tro mig – att ge köksnörden ett nytt förkläde som det finns lite tanke bakom är bland det finaste man kan göra. 

5. En brutal stavmixer
När man skapar ett nytt hem, om man flyttar hemifrån eller bidrar till någon som precis gjort det så måste man prioritera vad man ska köpa först. I maskinväg finns det en sak som ska ligga överst på listan – en stavmixer. Med den kan man göra smoothie (snabb och nyttig frukost), soppor (snabb och nyttig middag), ganache (choklad, vem bryr sig om nyttighet då?), krämer, majonnäs och allt annat som ska puréas eller mixas.
Även om det finns modeller som inte kostar så mycket gör man rätt i att satsa lite för att få en modell som är stark och håller länge. Rejäl motorstyrka, stark kniv och rejält handtag, gärna med ställbar hastighet.
Min stavmixer är en Electrolux Masterpiece ESTM9500 som må kosta en del men herregud, det den inte klarar har jag hittills inte stött på. Titanbelagda knivar och motor på 700W. Med i paketet följer även en visptillsats och en liten hackare för pesto, nötter eller något annat som behöver finfördelas. Den är ett monster och den är min bästa vän.

6. Korkskruv av rang
Du kanske tycker det är lite gå-bort-present-88-vibbar över att ge bort en korkskruv, men lyssna först på det här innan du avfärdar mitt tips: En riktigt bra korkskruv är något man alltid behöver hemma, i båten, i sommarstugan och i husvagnen. Man behöver en i picknickkorgen och gärna en liggandes i fickan på förklädet man har vid grillen.
Det som tidigare var något man köpte i valfri mataffär och så var det inget mer med det, har numera blivit lika viktigt för det personliga varumärket som vilken grill man har.
Jag, som gärna vill se mig som den där medelålders rödvinsnjutaren på fransk landsbygd, vill då också öppna mina flaskor med ett verktyg som ger samma signaler. Laguiole gör en skön serie som heter En Abrac där min personliga favorit är med eneträ i handtaget. Eftersom de görs för hand kan man i mönstret läsa ut exakt vilken hantverkare det är som gjort den. Ja, de kostar en hel del, men så har de också livstidsgaranti.
Vill man ha en lite mer modest present är den här servitörskorkskruven riktigt vacker och med största sannolikhet väldigt bra.

Bonustips:
Fällkniv från Laguiole med masurbjörk 
(GÅR det att klara jaktsäsongen utan en? Kan man ens fundera på fjällvandring om man inte har en sån här?)
Zestjärn från Microplane 
(Riv skal, nötter och parmesan så fint att du börjar gråta av lycka. Går inte leva utan det.)
Grönsakssvarv (Få långa strimlor av rödbetor, potatis, morötter – you name it. Garnera med, gör salladen roligare eller fritera till ett gott nystan)
Pacojet 2 (Vunnit på Lotto? Fått ta del av oväntat arv? Känner du dig så generös att du kommer få en staty rest till ditt minne? Då ger du bort en sån här och kan sen leva i vetskapen att mottagaren kommer äta världens godaste glass och sorbet. Världens bästa glassmaskin. På riktigt.)