Ribs recipe

Ny rackarns bananer blir det riktigt ordentliga spjäll!

Sen jag var lite har jag alltid varit en sucker för revbensspjäll på julbordet. Men faktum är att man med glädje kan äta dem året runt.

Vi har tyvärr den dåliga benägenheten här att grilla på råa revbensspjäll och efter att ha utsatts för skärselden några minuter försöker vi sen slita isär de då hårda och osmakliga styckena med våra tänder. Totalt vansinne.

Min svärfar gör som de alltid gjort i Södern i USA – antingen kokar han dem först eller så låter han dem ligga på indirekt värme i grillen under en lång tid för att bli så möra att de faller sönder. Sen får de yta, lite knaprighet och sin fina färg.

Om man inte har en enorm grill eller orkar hålla på med en massa finlir kan man lika gärna slå in spjällen i folie och antingen baka dem i ugnen eller i grillen men då utan rädsla för att de blir brända.

Jag vill ha dem riktigt kladdiga. Inte för mycket rökighet framför allt under julen men jag tycker generellt att det är lätt att det bara tar över en massa. Bättre då att hitta andra smakkombinationer.

Whisky är aldrig fel. Faktum är att det är så trevligt att jag har det både i såsen och i drinken till maten.

För det här är mat som ska ätas som det är, med händerna och något gott till i glasen. Samtidigt vill man ha något som bryter av mot det lite feta i spjällen.

En polare var i NYC och kom hem helt lyrisk efter att ha testat gin som fått smak av Earl Grey. Jag blev lite besatt av tanken och började testa med whisky. Eftersom jag jobbar en del med Singleton Spey Cascade som nu finns att beställa på Systembolaget så föll det sig naturligt att göra en drink med den.

Först tog jag en flaska Singleton och hällde ner i en stor glasburk tillsammans med 50 g Early Grey av bättre kvalité. Efter att det ståt ett dygn silade jag bort tebladen. Därefter blandade jag 2 dl whisky, 2 msk sockerlag, 1 tändsticksstor bit  färsk ingefära och 2 msk pressad citron i en shaker. Fyllde på med is, skakade rejält och silade sen ner i ett rejält glas. Jag kan ju säga som så – det var inte sista gången som shakern användes till den middagen.


Revbensspjäll

Tid: 3 timmar 
Mängd: 4 portioner

 1. Salta och peppra revbensspjällen rikligt.
 2. Finhacka chilin.
 3. Rör samman sirap, chili, Worcestershiresås, ingefära, muskot, paprika, rosmarin och soja.
 4. Smeta in spjällen ordentligt med marinaden och lägg i en påse i kylen över natten.
 5. Sätt ugnen på 180 grader. Ta fram spjällen, ta ur dem ur påsen och slå in i folie.
 6. Baka dem i mitten av ugnen cirka 2 – 2.5 timmar. De är klara när de är riktigt möra och man nästan kan dra bort köttet från benen.
 7. Riv ingefära, vitlök och chili på ett rivjärn. Häll ner det i en kastrull och tillsätt whisky, socker, ketchup, senap och Worcestershiresås.
 8. Häll i 1/2 dl vatten och koka upp såsen. Låt sjuda tills den tjocknar.
 9. Höj temperaturen i ugnen till 220 grader. Ta ut spjällen ur folien och lägg i en form.
 10. Pensla spjällen med rikligt med sås. In i ugnen igen.
 11. Ta ut och pensla ett par gånger till och när de börjar få fin färg är de klara.
 12. Låt spjällen vila 5-10 minuter, skär upp och ät omedelbart. Gärna med lite extra sås vid sidan om.

Disclaimer: Det här inlägget och receptet är framtaget på uppdrag av Singleton Spey Cascade. Jag får alltså betalt för att skriva det men innehållet är helt framtaget av mig. Om jag inte hade gillat produkten hade jag aldrig jobbat med den.